Islamist Ahmad al Faqi al Mahdi, osumnjičen da je vođa radikalne islamističke skupine Ansar al-Din i da je 2012. sudjelovao u rušenju mauzoleja u Timbuktuu na sjeveru Malija, izručen je u subotu ujutro Međunarodnome kaznenom sudu (ICC).

“Al Faquija al Mahdija su ICC-u izručile nigerske vlasti i stigao je u kaznionicu suda u Nizozemskoj”, priopćio je sud dodajući da je nalog za njegovo uhićenje izdan 18. rujna 2015. Ovo će biti prvi slučaj da ICC sudi za uništavanje vjerskih objekata i povijesnih spomenika. Također i prvi slučaj povezan s Malijem, kojega je teritorij na sjeveru pao u ruke te džihadističke skupine povezane s Al Kaidom u ožujku-travnju 2012.

Al Faqi, Tuareg poznat i kao Abu Turab, optužen je za ratne zločine jer je planirano sudjelovao u rušenju devet mauzoleja i džamije u Timbuktuu. Taj “grad 333 svetca”, koji je na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, bio je od travnja 2012. do siječnja 2013. pod kontrolom naoružanih islamističkih skupina koje su ga nagrdile. Džihadisti su uglavnom protjerani s tog područja u međunarodnoj vojnoj intervenciji koja je na francusku inicijativu počela u siječnju 2013. i još traje.

Related Posts