Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je u nedjelju sve političke snage u zemlji na jedinstvo za pokretanje ustavnih promjena čija je svrha okončati sukob na istoku zemlje s proruskim pobunjenicima i poraziti, kako je rekao, “ruskog agresora”. Porošenko je u svom govoru na svečanosti podizanja zastave u Kijevu uoči Dana neovisnosti pokušao uvjeriti svoje koalicijske saveznike da prevladaju razlike i glasuju za promjene ustava koje bi dale poseban status dijelovima istočne Ukrajine pod kontrolom separatista.

Predložene promjene, o kojima će se prvi put glasati u parlamentu 31. kolovoza, podijelile su prozapadnu koaliciju i nije sigurno da će vlada uspjeti dobiti potrebnih 226 glasova potrebnih za prolazak u prvom čitanju. Nekoliko koalicijskih saveznika je pod pritiskom, posebice militantnih paravojnih skupina koje se protive davanju bilo kakvih ustupaka separatistima koje podupire Rusija, a koji su zauzeli velike dijelove teritorija na istoku zemlje. “Moj je izravan poziv svim političkim snagama, prvenstveno onima koje su zajedno u parlamentarnoj koaliciji, da se sada ujedine za Ukrajinu”, rekao je Porošenko.

Ustavne reforme i decentralizacija dio su šireg sporazuma iz Minska, postignutog na pregovorima u veljači, o čijoj će provedbi Porošenko u ponedjeljak razgovarati u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Ukrajinske vlasti poduzele su snažne mjere sigurnosti i mobilizirale su ogroman broj policajaca i vojnika ministarstva unutarnjih poslova za vikend uoči Dan neovisnosti i na sam dan, u ponedjeljak.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ugostit će u ponedjeljak u Berlinu predsjednike Francuske i Ukrajine, ali ne i njihovog ruskog kolegu Vladimira Putina, kako bi zajednički razmotrili strategiju nakon obnove nasilja na pobunjenom istoku Ukrajine. Merkel bi se s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom i ukrajinskim Petrom Porošenkom trebala sastati prvi puta nakon maratonskih razgovora u Bjelorusiji u veljači kada su 17-satni pregovori doveli do potpisivanja mirovnog sporazuma Minsk 2.

Ključni fokus razgovora u Berlinu bit će krhko primirje zaključeno tada u Minsku, koje je ugroženo nakon nedavnih sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista na istoku. Vladimir Putin, iako je bio nazočan na pregovorima u glavnom bjeloruskom gradu, nije pozvan u Berlin. Kijev želi predstaviti njegov nedolazak kao važan signal i Rusiji i zapadnoj javnosti koji znači da su “Francuska i Njemačka na našoj strani i spremne su razgovarati bez njega”, kaže jedan ukrajinski diplomatski izbor.

Pariz pak kaže da se radi o pragmatičnom odgovoru na zahtjev ukrajinskog predsjednika ali naglašava da se nikako ne bi trebalo zaključiti da je to “diplomatska borba protiv Rusije”, kaže francuski izvor. Dodaje da bi novi summit četvorke sa sudjelovanjem Putina trebao uskoro uslijediti. Sastanak na vrhu u ponedjeljak dolazi u vrijeme kada su se na istoku Ukrajine obnovile napetosti.

Ukrajina koja sumnja da bi moglo doći od nove pobunjeničke ofenzive krajem ljeta ili početkom jeseni, očekuje pojačanu napetost oko njezinog Dana neovisnosti u ponedjeljak, upozorio je u subotu Porošenko. Nakon proslave Dana neovisnosti Porošenko putuje u Berlin gdje će, kako je najavio u četvrtak, zatražiti od Merkel i Hollandea da izvrše diplomatski pritisak na Moskvu da okonča rusku “agresiju” i da je prisile da se pridržava mirovnog plana i primirja postignutih u veljači u Minsku. Unatoč mirovnom procesu, već mjesecima se stanje na istoku Ukrajine ne pomiče s mrtve točke, posebno kada se radi o povlačenju oružja s linije bojišnice. “Rusija je u nekoj vrsti slijepe ulice, kao i mi i Zapad”, kazao je jedan visoki dužnosnik ukrajinskih snaga sigurnosti.

Stoga bi Kijev želio razmotriti akcijski plan sa svojim europskim saveznicima kako bi se pripremio na eventualno pogoršanje stanja na terenu, rekao je ukrajinski diplomatski izvor. “Jasno je da Rusi ne mijenjaju ponašanje unatoč pritisku” Zapada, kazao je taj izvor. Pariz međutim ne smatra da se radi o opasnom pogoršanju stanja, već o nekoj formi testa, te ne očekuje vojnu operaciju većih razmjera, dok je Berlin zabrinutiji. “Stanje je iznimno opasno.. Svaki pucanj pojačava nesigurnost i čini stanje manje stabilnim”, rekao je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fischer. Što se tiče ukrajinske strane, ona smatra da Rusija želi ishoditi nove ustupke od Kijeva.

Related Posts