Uskoro rješenje za Petrokemiju?

Jedna od najzaduženijih državnih tvrtki, kutinska Petrokemija, na korak je do nove vlasničke strukture. Nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva, sindikati Petrokemije su zadovoljni.
”Na korak smo od dogovora sa strateškim partnerom”, poručili su sindikati Petrokemije nakon sastanka u Ministarstvu gopsodarstva.

Dalić na Bledu s ministrima regije o Agrokoru: “Očekujem intenzivan rad da bismo do 10. srpnja izglasali nagodbu”

“Iako službene potvrde još uvijek nema, doznajemo kako će kutinska Petrokemija ići u ruke onih kojima najviše duguje, a to su u prvom redu INA i Prvo plinarsko društvo. Te dvije tvrtke bi u kombinaciji s mirovinskim fondovima uskoro trebale ući u vlasničku strukturu Petrokemije.

Sindikati su s ovog sastanka izašli zadovoljni, rečeno im je kako je proces dokapitalizacije tvrtke pri kraju, te kako uskoro stiže nova financijska injekcija u iznosu od 450 milijuna kuna

U telefonskom razgovoru to nam je danas potvrdio i predsjednik Uprave Petrokemije, Đuro Popijač, te najavio kako bi privatizacija Petrokemije mogla biti dovršena do kraja ljeta”, izvijestio je Forjan.

Zvonimir Novak, pomoćnik ministrice gospodarstva Martine Dalić nakon sastanka je poručio kako će sve ubrzo biti dogovoreno.

„Razgovaramo kontinuirano sa svima koji su bili uključeni u proces još od prošle godine, ja mislim da je kompanija kao takva pod uvjetima koji bi se trebali dogovoriti s njima, ima budućnosti na tržištu i mislim da će, ako što je gospodin Klaus rekao, ona će opstati i ona će još dugo godina raditi“, kaže Novak.

Iz INA-e i PPD-a još uvijek nema službenih komentara jer ne žele utjecati na poziciju Petrokemije na burzi.

Petrokemija je prava žila kukavica kutinskog kraja koja zapošljava 1.700 ljudi. Njeni dugovi su se popeli na 800 milijuna kuna, tako da novac koji bi trebao doći, trebao bi na neki način osigurati likvidnost kutinske tvornice i staviti je u poziciju da dogovara nove poslove te posluje s raznim investitorima.

Petrokemija je peti izvoznik u Republici Hrvatskoj, pa je jasno da je veoma bitan strateški interes. Sindikati se bore i za radna mjesta, ne žele otkaze, donosi Dnevnik.hr.

You may also like