Vlada Federacije BiH uskoro će biti popunjena novim ministrima iz stranaka koje su pristale biti dijelom nove parlamentarne većine i tako ispuniti prazninu nastalu izlaskom Demokratske fronte (DF) iz vladajuće koalicije na entitskoj razini, no to neće utjecati na funkcioniranje sadašnjeg Vijeća ministara BiH u čijem radu sudjeluje i DF, najavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu koji je u ponedjeljak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.

“Nakon političkog vakuuma koji karakterizira prvu polovicu kolovoza krenut ćemo u postupak zamjene ministara iz DF-a koji su dali ostavke”, kazao je Izetbegović. Vlada Federacije BiH ostala je bez tri ministra iz reda DF-a nakon odluke vrha te stranke donesene u lipnju da napusti koaliciju s Izetbegovićevom Strankom demokratske akcije (SDA) i HDZ-om BiH.

U DF-u su se na to odlučili, nezadovoljni odlukom entitetske vlade o načinu postavljanja upravljačkih struktura u profitabilnim javnim tvrtkama a nakon toga entitetska vlada nastavila je funkcionirati kao manjinska. Izetbegović je ustvrdio kako se na primjeru nedavnog donošenja novog Zakona o radu u entitetskom parlamentu potvrdilo da sada postoji nova parlamentarna većina u koju su ušle Stranka za BiH (SBiH), Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) Sefera Halilovića i stranka A-SDA ranije nastala odvajanjem dijela članstva SDA s područja Bihaća. “Kada su u pitanju reforme očekujemo stvaranje šire fronte parlamentarnih stranaka”, kazao je Izetbegović dodajući kako su u SDA odlučni provoditi reforme bez obzira na otpore.

Izetbegović je istodobno zanijekao mogućnost rekonstrukcije Vijeća ministara o kojoj je nešto ranije govorio predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. On je lokalnim medijima kazao kako je u biti zadovoljan radom Vijeća ministara BiH no kako je unatoč tomu moguća njegova rekonstrukcija. “SDA je svoje razgovore o koaliciji na državnoj razini za ovaj mandat odavno završila”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako za promjene u Vijeću ministara BiH nema razloga sve dok traje dobra suradnja s blokom predvođenim Srpskom demokratskom strankom (SDS) i dok se provode reforme.

Predsjednik DF-a Željko Komšić u izjavi koju u ponedjeljak prenosi “Dnevni avaz” ocijenio je kako je Čovićeva trajna želja ponovo uvesti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u vlast na državnoj razini no istodobno je istaknuo kako će to ovisiti prije svega o stajalištu SDA. “Jasno je da njegovo (Čovićevo) mišljenje baš i nije posebice važno. Tu se pitaju drugi politički faktori a ne HDZ BiH”, kazao je Komšić, iznoseći tvrdnju kako je SDA do sada već bila i suviše popustljiva prema Čovićevim zahtjevima tako što je HDZ-u prepustila sav nadzor nad profitabilnim javnim tvrtkama na području Hercegovine.

Related Posts