Uskoro ratifikacija Sporazuma protiv nuklearnih pokusa

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u srijedu Sjedinjene Države, Kinu i još šest svjetskih sila da “bez odgode” ratificiraju Sporazum o zabrani nuklearnih pokusa, koji je još uvijek i nakon usvajanja mrtvo slovo na papiru. 

Sporazum zaključen 1996. ratificirale su 164 zemlje među kojima su Rusija, Francuska i Velika Britanija, no ne može stupiti na snagu jer ga nije ratificiralo osam zemalja, među kojima su Sjedinjene Države i Kina.  “Pozivam preostalih osam država da potpišu i ratificiraju sporazum bez odgađanja”, rekao je Ban koji boravi u Beču.

“Nuklearni pokusi truju vode, utječu na pojavu i razvoj karcinoma te radioaktivnim otpadom zagađuju okoliš, a to će osjećati i naraštaji koji dođu nakon nas”, rekao je Ban, pozvavši da se “odmah stane na kraj toj ludosti”. Uz Sjedinjene Države i Kinu, zemlje koje su potpisale sporazum ali ga nisu ratificirale su Egipat, Iran i Izrael, a još tri – Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja moraju ga i potpisati i ratificirati da bi stupio na snagu.

Američki Kongres je 1999. blokirao administraciju američkog predsjednika Billa Clintona u procesu ratifikacije, a deset godina kasnije 2009. njegov nasljednik Barack Obama obećao je da će ratifikacija biti njegov prioritet. No naišao je na isti problem – protivljenje Kongresa.

Glavni argument protivnika ratifikacije – nemogućnost provjere poštuju li sve strane sporazum, danas je zastario zbog sofisticirane mreže senzora kojima se može detektirati i najmanja sumnjiva eksplozija, kaže analitičar Daryl Kimbal iz američke Udruge za kontrolu oružja.  Od 1998., godine kada su Indija i Pakistan izvele po dva nuklearna pokusa, jedino je Sjeverna Koreja prekršila sporazum s četiri pokusa izvedena 2006., 2009., 2013. i 6. siječnja ove godine.

You may also like