Uskoro prijedlog rješenja trgovine s Hrvatskom

Problem uređenja trgovinskih odnosa koje Bosna i Hercegovina ima s Europskom unijom, a izravno se tiču Hrvatske, ta zemlja kani riješiti tako što će Bruxellesu predložiti dogovor o uspostavi izvoznih kvota koje bi zadovoljile standarde Unije, a istodobno bi zaštitile domaću proizvodnju, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Nakon sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se raspravljalo o ispunjavanju preduvjeta za podnošenje zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, Čović je novinarima kazao kako su bosanskohercegovačke vlasti odlučne što prije riješiti problem prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma kojega sa EU imaju kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).  “Otvaramo prostor redefiniranju SSP-a”, kazao je Čović ističući kako je svima u BiH jasno da se moraju ispoštovati pravila koja postavlja EU, a istodobno osigurati zaštitu domaćih proizvoda koji su konkurentni na inozemnom tržištu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dobilo je u utorak zadaću od Predsjedništva BiH u idućih sedam dana izraditi konkretni prijedlog prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma. Čović nije govorio o tome što bi točno takav prijedlog mogao sadržavati no kazao je kako postoji dovoljno prostora za pregovore s EU o kontigentima i količinama roba koje se uvoze u BiH iz EU i obratno. Kraj godine rok je da BiH prilagodi svoj privremeni trgovinski sporazum s EU kako bi u raspodjelama kvota za bescarinski izvoz u tu zemlju mogla sudjelovati i Hrvatska.

Čović je kazao kako će uz ispunjenje ovog i nekih drugih uvjeta, poput uspostave jedinstvenog mehanizma koodinacije odnosa s EU, BiH biti u prilici tijekom prosinca podnijeti molbu za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji. Potvrdio je i kako se poduzimaju koraci u provedbi drugih reformi u BiH, primjerice u izmjeni izbornog zakona. Ovisno o napretku koji bude postignut moguće je da stoga lokalni izbori planirani za 2016. godinu budu pomjereni za dvije godine i održani zajedno s općim 2018. godine.

Uz rješavanje problema izbornih jedinica u Mostaru, kako je kazao Čović, prioritet je naći izborni model koji će jamčiti pravo svakom narodu da sam bira svoje predstavnike u tijelima vlasti. “Kad definiramo da jedan narod drugome ne bira predstavnike siguran sam da smo riješili ključne probleme u BiH, a nakon toga slijedi pitanje unutarnje organizacije zemlje”, kazao je Čović najavivši kako će se o tome razgovarati 2016. i 2017. godine.

You may also like