Uskoro presuda za aferu Patrija u slovenskom slučaju

Menadžerima finske Patrije koji se sumnjiče za odobravanje nezakonitih provizija, odnosno mita za slovenske dužnosnike prilikom sklapanja ugovora o isporuci oklopnih vozila za slovensku vojsku 2006. godine u utorak će biti izrečena pravomoćna presuda, izjavio je u ponedjeljak za Slovensku tiskovnu agenciju STA finski državni tužitelj Jukka Rappe.

Presudu će u utorak u 11 sati po srednjeeuropskom vremenu objaviti finski prizivni sud u gradu Turku. Nakon toga presudu se može jedino osporavati pred Vrhovnim sudom, što bi bio presedan i što je malo vjerojatno, ustvrdio je Rappe. Finsko je tužiteljstvo petoricu bivših menadžera Patrije optužilo zbog odobravanja mita za slovenske dužnosnike i posrednike koji su imali utjecaja na posao koji je u vrijeme prve vlade Janeza Janše Patria sklopila sa slovenskom vojskom.

Radilo se o isporuci naoružanih oklopnih transportera u vrijednosti 278 milijuna eura, ali je posao zbog izbijanja afere oko navodnih nezakonitih provizija 2012. većim dijelom obostranim sporazumom opozvan, pa je realizirana manje od četvrtina ugovora. Na optuženičkoj klupi u Finskoj našla su se petorica zaposlenika Patrije koji su u to vrijeme bili na istaknutim pozicijama: tadašnji generalni direktor Jorma Wiitakorpi, izvršni potpredsjednik Patrije Vehicles Heikki Hulkkonen, zastupnik Patrije za Sloveniju Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi i financijski direktor Kai Nurmi.

U siječnju prošle godine prvostupanjski ih je sud oslobodio, zaključivši u presudi da im optužbe koje su im stavljane na teret nisu bile nesumnjivo dokazane tijekom procesa. Na takvu se je odluku suda tužiteljstvo žalilo, pa je slučaj ponovo razmatrao apelacijski sud u Turku koji će sutra objaviti svoju konačnu presudu. Dvojica od Patrijinih menadžera iz “slovenske” optužnice, Hulkkonen i Niittynen, inače su nedavno na prvostupanjskom sudu osuđena na 20 mjeseci uvjetne kazne, a Patria na 297.000 eura kazne, u sličnom slučaju koji je finsko tužiteljstvo pokrenulo zbog navodne korupocije prilikom prodaje Patrijinih oklopnih vozila Hrvatskoj.

Na presudu je bila uložena žalba, a apelacijski postupak u tom na sudu odvojenom slučaju odvijat će se od 21. listopada do 25. studenog ove godine, rekao je Rappe za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

You may also like