HROTE je započeo javnu raspravu u postupku donošenja Pravila organiziranja tržišta električne energije. HROTE donosi Prijedlog Pravila organiziranja tržišta električne energije na temelju članka 8. Stavka 3. Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije od 02. rujna 2015.

Pravila organiziranja tržišta električne energije donosi HROTE uz suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije i mišljenje Hrvatskog operatora prijenosnog sustava. Energetski subjekti te zainteresirana i stručna javnost svoje primjedbe, mišljenja ili očitovanja može poslati do 21. rujna 2015. godine.

U sklopu višegodišnjeg projekta „Strategija održive energije za Jugoistočnu Europu“ udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja i Forum za slobodu odgoja pozivaju građanke i građane Hrvatske da potpišu peticiju kojom se potiče Vlada Republike Hrvatske, vlade zemalja Jugoistočne Europe, kao i Europska komisija, da bez odgode učine ono što mogu i trebaju: Da ulože više u energetsku učinkovitost u kućanstvima, što će pomoći smanjivanju iznosa računa za električnu energiju koje plaćaju građani i građanke, da uklone korupciju unutar energetskog sektora provođenjem istraga i suđenja u slučajevima korupcije, što će potaknuti nove i odgovorne ulagače te da usvoje i ispune klimatske ciljeve koje je postavila Europska unija, uz njeno financiranje i podršku. Čak i bez pristupanja EU-u, bilo koja vlada koja želi najbolje za svoje građane i građanke, za njihovo zdravlje, kao i za gospodarstvo, provela bi ove mjere bez odgode, poručuju udruge.

Related Posts