Home Hrvatska Uskoro odluka o ministru Crnoji

Uskoro odluka o ministru Crnoji

by Energypress.net

Nakon prve sjednice Vlade Republike Hrvatske nastavljeni su razgovori o političkoj sudbini ministra branitelja Mije Crnoje. Oko 14.30 u zgradu Vlade ušao je HDZ-ov tajnik za branitelje Mije Crnoje, Josip Vidović. Na novinarska pitanja nije htio odgovarati.

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg 11-osatnog sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili premijer Tihomir Orešković, dvojica potpredsjednika vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov te sam ministar Crnoja, sudionici sastanka razgovarali su o situaciji nastaloj nakon objavljivanja u javnosti informacija koje Crnoju povezuju s nekim aferama.

Nakon što je Crnoja ranije podastro dokumentaciju koja se odnosi na sporne slučajeve vladini pravni stručnjaci su je razmatrali, a navodno su pozvani i neovisni pravni stručnjaci koji su također pregledali dokumentaciju i napravili sažetke. Na temelju izvješća pravnih stručnjaka premijer i dvojica potpredsjednika trebali bi donijeti konačnu odluku o ostanku ili odlasku Mije Crnoje s dužnosti ministra branitelja, izvijestio je izvor iz vlade.

Crnojinu ostavku zatražila je i saborska oporba, nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja, a postavilo se i pitanje korištenja namjenski dobivenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.

Premijer Orešković ranije je poručio da se želi naći s Crnojom i da će potom imati stajalište o tome, dok je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio da će Crnoja, ako je nešto pogriješio, sigurno biti sankcioniran. Predsjednik Mosta Božo Petrov je, na opaske da je Crnoja sam priznao da je namjenski dobiveni kredit za izgradnju obiteljske kuće oročio, rekao da znaju kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, pa očekuju da tako postupi i druga strana.

Podsjećamo, Crnoja je ranije kazao kako je prijavljen na samoborskoj adresi, gdje želi izgraditi kuću, “da mu bude lakše sređivati papire i sve drugo što treba srediti”. “Taj kredit uredno vraćam, novce čuvam, oročeni su na mom osobnom računu i namijenjeni su za tu svrhu”, odgovorio je Crnoja upitan što je napravio s 56 tisuća eura kredita, koji je dobio prije pet godina od Ministarstva za izgradnju kuće. Tvrdi da kod dobivanja kredita nije dobio rok za namjensko trošenje, te da ga “nitko nikada” nije pitao je li njime riješio stambeno pitanje. “Ne, nikad nitko, u ugovoru piše da kredit moram uredno vraćati, a kuću mogu izgraditi, hoće li to biti 56 tisuća ili 156 tisuća (…)”, rekao je Crnoja, a prenosi N1.

“Apsolutno”, rekao je na upit je li s tim novcem mogao otići na put oko svijeta. “Ja sam svoj status stambenog zbrinjavanja kao HRVI i branitelj riješio dodjelom zemljišta i kredita, država je mene zbrinula, sve drugo, jesam li napravio kuću, otišao s tim novcem na put oko svijeta (..) to ne stoji, ja s tim novcem mogu raditi što hoću, to je moj novac, a svoj kredit vraćam”, izjavio je Crnoja. Opetovao je da je na Općinskom sudu u Samoboru poništena zabilježba koju je Grad Samobor stavio, da je on vlasnik zemljišta i da može njime raspolagati. “Ja sam vlasnik zemljišta ‘jedan kroz jedan’, to stoji u vlasničkom listu, zabilježba je odbačena, to zemljište mogu prodati drugi dan kad sam dobio to rješenje”, rekao je ministar Mijo Crnoja.

Također, Crnoji se zamjera i slučaj navodnog “maltretiranja udovice koja je k tome invalid, samohrana majka djeteta s teškoćama u razvoju”. “Taj slučaj je još na sudu, a treći je slučaj dodjele zemljišta u Samoboru temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, s čim je povezana utaja prireza koji za Samobor, gdje ministar evidentno ne stanuje, iznosi nula posto, a za Zagreb gdje stanuje iznosi 18 posto”, kazao je Franko Vidović iz SDP-a.

Ministru branitelja zamjera i najave o objavi registra izdajnika nacionalnih interesa s kojim je, kaže, Crnoja izišao u javnost kao najvećim projektom. “O tome su već građani progovorili i pokazali svoje mišljenje kao o jednoj apsurdnoj i opasnoj ideji. Zbog svega navedenog, ministar koji svojim izjavama i projektima izaziva nesigurnost u društvu, koji nije transparentan, koji je opterećen nakon samo jednog dana obnašanja dužnosti s više afera koje nije objasnio, mada je imao priliku, treba otići”, kazao je Vidović.

Related Posts