Uskoro novi plinovod prema rafineriji u Bosanskom brodu

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je, prigodom primanja vjerodajnica 20 novih veleposlanika u Rusiji, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića, da će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sredinom mjeseca posjetiti Rusiju, javila je novinska agencija TASS.
U sjeni ove najave ispod radara se provukla informacija kako danas u Moskvi i Sankt-Peterburgu počinje Ruska energetska nedjelja. Na ovom će događaju prisustvovati Nicolas Maduro, ali i visoki dužnosnici Saudijske Arabije te čelnici naftnog kartela OPEC. Na ovom događaju prisustvuju i delegacije hrvatskih javnih tvrtki poput Plinacroa.
Jučer je, pak, je u Moskvi pod predsjedanjem ruskog ministra za izvanredne situacije Vladimira Pučkova održano sedmo zasjedanje Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Hrvatsko izaslanstvo je zastupala Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Rusko izaslanstvo je uključivalo predstavnike Ministarstva za izvanredne situacije Rusije, drugih odjela i poslovnih struktura.

U okviru komisije se govorilo o pitanjima suradnje u oblasti energetike, turizma, industrije i poljoprivrede, suradnje u znanstveno-tehničkoj i kreditno-financijskoj sferi, kao i u području suvremenih tendencija u osiguravanju sigurnosti. Najaktivniji gospodarski dijalog između zemalja razvija se u području bankovnih usluga, brodogradnje, automobilske industrije i energetike.

Na ovo je sjednici predstavnik Croduxa Branko Radošević najavio kako će do 10. listopada biti potpisan sporazum s Zarubežnjeft o izgradnji kraka plinovoda kojim bi se iz Hrvatske u Bosanski brod dovodio plin kako bi rafinerija ubuduće radila na plin i time se smanjilo zagađenje zraka. Tu još možeš reć da su Rusi uvijek osporavali da je rafinerija jedini zagađivač zraka u Slavonskom brodu, koji se grije i sve firme se opskrbljuju preko termoelektrane.

Potencijal gospodarske suradnje između Rusije i Hrvatske nije iscrpljen, zemlje trebaju provoditi nove projekte, izjavio je ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov, supredsjednik Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Ministar je istaknuo da je Hrvatska važan trgovinsko-gospodarski partner Rusije na Balkanu.

You may also like

0 comments