Uskoro novi dijalog NATO-Rusija

Dvadesetosam zemalja članica NATO-a, koje su zahladile odnos s Moskvom zbog ukrajinske krize, žele organizirati novi sastanak s Rusijom prije održavanja summita u Varšavi predviđenog za srpanj, izvijestio je u petak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Tijekom večere održane u četvrtak navečer, kojoj su prisustvovali ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica Saveza, a glavna mu je tema bila Rusija, svi su se složili u pogledu “dvojakog pristupa, što znači obrana i snažno zastrašivanje Rusije u kombinaciji s političkim dijalogom”, objasnio je Stoltenberg.

“U četvrtak smo se, na temelju zaključka o dvojakom pristupu složili da bi NATO trebao organizirati novi sastanak Vijeća NATO-Rusija prije održavanja idućeg summita u srpnju”, kazao je. “Platforma” oko koje su se složili veleposlanici 28 članica Saveza i njihov ruski kolega, potrebna je da bi se “zajamčila transparentnost i predvidljivost… i kako bi se izbjegli opasni vojni incidenti koji bi mogli izmaknuti kontroli”, podsjetio je glavni tajnik.

Tijekom summita koji bi se 8. i 9. srpnja trebao održati u Varšavi, šefovi država i vlada Atlantskog saveza moraju u potpunosti dovršiti proces vojnog pojačanja na istoku te u baltičkim zemljama razmjestiti vojsku i opremu. Ovakvo “agresivnije” vojno pojačanje prema Rusiji bez presedana je od završetka Drugoga svjetskog rata.

U znak prosvjeda zbog ruskog anektiranja Krima i proruskih separatističkih napada na istok Ukrajine 2014., NATO je privremeno u praksi prekinuo suradnju s Moskvom, optužujući je da opskrbljuje pobunjenike oružjem te da onamo šalje vojne snage.

Teoretski je Savez zadržao otvorenima kanale političkog dijaloga, no osim nekoliko sastanaka između Stoltenberga i šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u posljednjih 20 mjeseci nije održan nijedan sastanak Vijeća NATO-Rusija. Dijalog je obnovljen 20. travnja, no “duboke nesuglasice” između dviju strana o pitanjima poput ukrajinske krize nisu riješene, podsjetio je Stoltenberg.

You may also like

0 comments