Uskoro jeftinija tehnologija hvatanja ugljika

Iz SAD-a

Kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena i smanjilo podizanje temperature, potrebno je dramatično smanjiti otpuštanje CO2 u atmosferu, ali se i pobrinuti da se sav CO2 koji otpuštamo zarobi i pohrani na sigurno.

Ideja o izdvajanju ugljičnog dioksida iz zraka dobila je zamah u posljednjih nekoliko godina, uglavnom zahvaljujući startupima koji su napravili neke ključne iskorake na tom području. Značajan primjer je švicarski startup Climeworks, čiji sustavi Direct Air Capture (DAC) prikupljaju CO2 iz okolnog zraka i pretvaraju ga u čvrste minerale koji se mogu skladištiti pod zemljom.

Ova tehnologija oživjela je u prvoj svjetskoj elektrani s negativnim emisijama 2017. godine, a početkom ove godine tvrtka je otvorila najveću svjetsku DAC tvornicu na Islandu. Nazvana Orca, tvornica ima kapacitet prikupiti oko 4.000 tona CO2 iz zraka svake godine, što je jako malo prema više od 30 milijardi tona koliko čovječanstvo svake godine otpusti u atmosferu, pa je potrebno taj i druge slične projekte skalirati na razine koje bi imale neku opću korist po naš planet.

Kanadska tvrtka Carbon Engineering trenutno radi na velikom DAC postrojenju sposobnom uhvatiti do milijun tona CO2, i nada se da će to učiniti po cijeni od 94 do 232 dolara po toni. Australski startup Southern Green Gas planira iskoristiti obilje sunčeve svjetlosti u zemlji kako bi razvio DAC postrojenja na solarni pogon koja skupljaju tone ugljika za samo 72 dolara po toni.

Ministarstvo energetike SAD-a je prošle godine uložilo 22 milijuna dolara u istraživačke projekte koji unapređuju tehnologiju hvatanja ugljika, a ove godine slijedi investicija od dodatnih 24 milijuna dolara. Njihov najnoviji projekt pod nazivom “Carbon Negative Shot” opisuje se kao prvi veliki plan američke vlade u uklanjanju ugljičnog dioksida i ključan za planove postizanje nulte emisije do 2050. godine.

Inicijativa se usredotočuje na implementaciju tehnologija za hvatanje ugljika na gigatonskoj skali do 2050. Prema DOE, jedna gigatona CO2 je otprilike količina koju generira 250 milijuna vozila, ili cjelokupna flota lakih vozila u SAD-u svake godine. Dovođenje tehnologije do ove točke zahtijevalo bi neke značajne pomake kako u samoj tehnologiji tako i u kapacitetu za njezinu primjenu u masivnim razmjerima, piše Vidi.hr.

You may also like

0 comments