Uskoro izmjene Zakona o HNB-u?

Prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, unatoč upozorenju iz Europske središnje banke, pojavit će se ubrzo pred saborskim zastupnicima. Potvrdio je to našem listu saborski zastupnik Mosta Ivan Lovrinović, podsjetivši kako je Sabor prije približno dva tjedna donio odluku da izmjene Zakona o HNB-u idu po hitnom postupku. On napominje kako bi eventualni pokušaj otezanja ili opstrukcije donošenja zakonskih izmjena mogao izazvati “ozbiljne komplikacije u sadašnjem ionako teškom političkom trenutku i tankoj većini” u Saboru.

Izmjene Zakona o HNB-u trebale bi uvesti obvezu da u HNB-u državna revizija jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje središnje banke, da Sabor raspravlja i glasuje o godišnjim izvješćima HNB-a te da se ograniči trajanje dužnosti guvernera i viceguvernera na najviše dva uzastopna mandata. Zanimljivo je kako je prijedlog zakonskih izmjena potpisalo 45 zastupnika iz devet stranaka (još je sedam manjinskih i nezavisnih zastupnika) i to iz HDZ-a (deset), Mosta (13), HDSSB-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a kao i Miodrag Demo (BM 365), Radimir Čačić (Reformisti), Mile Horvat (SDSS), Stipe Petrina, Gordana Rusak te manjinci Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Mirko Rašković.

U prijedlogu izmjena zakona navodi se kako je u većini zemalja EU zakonski uređeno revidiranje poslovanja središnje banke, ali ne i u Hrvatskoj. Napominje se i kako prema sadašnjem zakonu mandat guvernera i viceguvernera traje šest godina bez ograničenja, što im omogućava i “doživotni mandat”, a takva praksa, navodi se, nepoznata je u EU i svijetu. Predlagači navode kako primjerice “jedan viceguverner HNB-a obavlja tu dužnost već 25 godina, a više njih su u trećem mandatu kao viceguverneri i članovi Savjeta HNB-a”.

Međutim, iz Europske središnje banke nedavno su pismom upozorili hrvatsku Vladu kako su nacionalna tijela kod donošenja propisa iz nadležnosti ECB-a dužna savjetovati se s ECB-om. Drugim riječima, da se Prijedlog izmjena Zakona o HNB-u ne smije naći u Saboru prije negoli je o njemu svoje mišljenje dao ECB “kako bi se omogućilo Hrvatskom saboru da uzme u obzir mišljenje ECB-a prije donošenja svoje odluke o propisu…” O povredi ove obveze ECB je obavijestio Europsku komisiju koja može od hrvatske Vlade tražiti očitovanje o tom slučaju, pa i novčano kazniti Hrvatsku.
Zajednička inicijativa

Lovrinović je podsjetio kako je inicijativu za izmjene u postojećem Zakonu o HNB-u potpisalo 45 zastupnika u Saboru iz devet različitih stranaka. Ističe da već to govori kako je to pitanje i inicijativa prepoznata kao zajednička i da su izmjene nužne. Naglašava kako se ovim izmjenama ničim ne dovodi u pitanje samostalnost HNB-a u koncipiranju i vođenju monetarne politike, piše Glas Slavonije.

Bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP), iako njegova stranka nije potpisnica ovog prijedloga, iznio je našem listu svoj osobni stav kojim se slaže s tim da uvođenje revizije koja će pokazati što je to radio guverner i na što troši novac HNB-a nema veze s poslovanjem središnje banke.