Šest svjetskih velesila i Iran blizu su povijesnom dogovoru o iranskom nuklearnom programu koji će omogućiti ukidanje sankcija u zamjenu za ograničenje nuklearnih aktivnosti, no diplomati napominju da vjerojatno neće biti postignut u nedjelju. Nakon više od dva tjedna maratonskih pregovora, iranski i zapadni dužnosnici kazali su da bi dogovor mogao biti postignut najranije u ponedjeljak. “Naporno radimo, ali dogovor je noćas jednostavno logistički nemoguć”, objavio je na Twitteru Alireza Mirjusefi, glasnogovornik iranskog veleposlanstva. “To je ipak dokument od 100 stranica.”

Visoki američki dužnosnik također je kazao da dogovor u nedjelju nije vjerojatan, ponovivši Kerryjevu izjavu da važna pitanja još nisu riješena. Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izrazio je nadu da se pregovori napokon približavaju kraju. “Nadam se, doista se nadam, da napokon ulazimo u posljednju fazu ovih maratonskih pregovora”, rekao je. “Gotovo 99 posto pitanja je riješeno i sporazum je spreman”, rekao je jedan visoki iranski diplomat. “Uz političku volju, možemo završiti posao kasno noćas i objaviti rezultat sutra. Ali još uvijek postoje najmanje dva pitanja koja treba riješiti.”

Najteža pitanja ovaj tjedan bila su inzistiranje Irana da mu se odmah nakon sklapanja sporazuma ukine UN-ov embargo na prodaju oružja i balističke projektile. Teheran u tome ima potporu Rusije. Sporazumom se želi povećati vrijeme potrebno Iranu da obogati dovoljno urana za jednu atomsku bombu na barem godinu dana sa sadašnjih dva do tri mjeseca. Bude li sklopljen, ograničenja iranskog programa obogaćivanja urana trebala bi biti na snazi najmanje deset godina. Druga problematična pitanja su pristup inspektora vojnim lokacijama u Iranu, odgovori Teherana na pitanja o njegovim prošlim aktivnostima i brzina ukidanja sankcija.

Related Posts