Home Hrvatska USKOK ucijenio Fiolića zatvaranjem obitelji

USKOK ucijenio Fiolića zatvaranjem obitelji

by Agencije

Bivši premijer Ivo Sanader ustvrdio je da ga je njegov suoptuženik u slučaju Planinska Stjepan Fiolić morao “lažno teretiti” jer mu je Uskok prijetio zatvaranjem supruge i sina na koje je, nakon što je izabran za saborskog zastupnika iz redova HDZ-a, prenio vlasničke udjele u svojim tvrtkma.

Sanader je to izajvio nakon što je Fiolić u četvrtak i u dopuni svoje obrane ponovio da je bivšem premijeru odnio 10 milijuna kuna i milijun eura nakon što je Vlada 2009. donijela odluku o otkupu Fiolićeve zgrade za potrebe ministarstva na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković. Fiolić je kazao da ostaje pri svemu što je ranije rekao na sudu i pred Uskokovim istražiteljima. Istovremeno je odbacio i Sanaderove tvrdnje, poput one da bez pregleda nije mogao ući u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici ili da se sporazumio s Uskokom i lažno teretio bivšeg premijera.

Pojasnio je da je u vili obitelji Sanader od 2005. do 2012. bio nekoliko desetaka puta, a čuvari ga, kaže, nisu pregledavali jer su ga poznavali. Fiolić je detaljno opisao i unutarnji raspored obiteljske vile, a osim u prizemlju i na katovima bio je, kaže, i u podrumu gdje je bivšem premijeru donio novac, navodno u kutiji za hrenovke. Kazao je i da je bila riječ o novcu kojim je želio kupiti hotel Lapad.

Odbacio je tvrdnje da je novac koji je zaradio prodajom zgrade u Planinskoj potrošio za izgradnju kuće svog sina, ali i da je sklopio nagodbu s Uskokom. “S Uskokom imam samo poteškoće. Blokirali su imovinu meni i mojim firmama, a neke su se zbog toga i ugasile. Ne znam kakav bi to bio dogovor”, kazao je Fiolić. Pojasnio je i da je prvotni iskaz u Uskoku, u kojem nije spominjao bivšeg premijera dopunio na nagovor obitelji i odvjetnika, ali i ultimatuma supruge koja je zaprijetila da će sve ispričati istražiteljima.

Sanader i njegov odvjetnik Čedo Prodanović prigovorili su Fiolićevu iskazu, opovrgavajući da je Sanaderu dao novac te da je u njegovu kuću, u vrijeme dok je bio pod zaštitom, mogao ući bez evidencije i pretresa. Prodanović je zaključio i da Fiolić ne zna koliko je točno puta bio ispitivan u Uskoku, a nelogičnim je ocijenio i njegovu tvrdnju da ga je supruga nagovorila da svjedoči protiv Sanadera.

Fiolićevoj je dopuni obrane prigovorio i trećeoptuženi Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo. Sanader je ranije ustvrdio da su sve Fiolićeve riječi kojima ga je teretio laž te da je prije suđenja sklopio nagodbu s Uskokom. Sanader je pred sudskim vijećem u svojoj obrani zatražio i nagodbu koju je s tužiteljstvom navodno zaključio bivši ministar Čobanković prije nego što je također priznao sve Uskokove optužbe u ovom slučaju pa je sporazumno osuđen na rad za opće dobro.

U svojoj obrani Sanader je ustvrdio i da je žrtva poltičkog progona svoje nasljednice Jadranke Kosor te da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je zabranio kupnju te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume. Suđenje se nastavlja 11. ožujka kada bi svoju obranu trebao iznijeti Mladen Mlinarević.

Related Posts