Uskok podigao optužnicu protiv Marine Lovrić Merzel

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv bivše županice Sisačko-moslavačke županije i saborske zastupnice Marine Lovrić Merzel i još pet osoba te jedne tvrtke, donosi N1 info.

Optuženi su zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.”Nisam vidjela optužnicu i ne mogu ništa komentirati dok ju ne vidim. No ono što mogu reći je da ćemo se žaliti i da ću sigurno dokazati svoju nevinost i da sam radila sve u skladu sa zakonom, kao i svi drugi na tom mjestu. Nakon tog pritiska i istrage i pet mjeseci zatvora i svega što se moglo vidjeti, a kao bilo je tajno, očekivala sam optužnicu da opravdaju svoje postupke. No, sada više ništa nije tajno i sve ćemo prepustiti vremenu”, kazala je Merzel za N1.

Na saborskim hodnicima nevoljko se komentirala optužnica koju je Uskok u utorak podignuo protiv bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i još pet osoba tereteći ih za višemiljunske malverzacije. “Nisam vidio”, kratko je novinarima rekao nezavisni zastupnik Slavko Linić, koji je s Lovrić-Merzel ostao blizak i nakon što su oboje isključeni iz SDP-a. “Budimo iskreni, kada netko sjedi pet mjeseci u istražnom zatvoru nije bilo drugo za očekivati. Vidjet ćemo kako (optužnica) glasi”, dodao je Linić. HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici nisu bili voljni komentirati optužnicu.

Transparency International Hrvatska (TIH), u utorak je povodom podizanja optužnice USKOK-a protiv Marine Lovrić Merzel poručio kako vodstva svih političkih stranaka moraju onemogućiti korumpirane pojedince da javno djeluju, kao i da građane treba potaknuti na razotkrivanje korumpiranih, bez straha da bi sutra mogli postati nezaštićenim zviždačima. “Korupcija je problem koji se ne može riješiti sam po sebi. To što zakonski propisi ne sprječavaju da se iz političke arene odstrane neodgovorni i korumpirani pojedinci ne znači da vodstva političkih stranaka ne mogu sama regulirati nedostatke koji zaustavljaju razvoj društva u cjelini”, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir povodom optužnice kojom USKOK Marinu Lovrić Merzel tereti za primanje mita, sukob interesa i nepošteno ponašanje prilikom obavljanja javne dužnost.

TIH je stoga ponovno uputio apel vodstvima svih političkih stranaka “kako bi se politički prostor zaštitio i očistio od neodgovornih pojedinaca bez osobnog integriteta”. Vrlo jednostavnim stranačkim pravilima bilo bi moguće ograničiti djelovanje pojedinaca bez osobnog poštenja i integriteta, od lokalne do nacionalne razine – kada bi postojala politička volja da kao glavni kriterij napredovanja prestane biti poslušnost i podobnost, već osobni integritet pojedinca i njegovo poštenje, poručuje Budimir.

Ocjenjuje kako hrvatsko društvo, nažalost, još nema tu razinu političke kulture da neodgovoran pojedinac na javnoj dužnosti sam odstupi ako postoji sumnja da posao ne obavlja odgovorno i pošteno. “Na svakom pojedincu je da postane aktivan građanin u smislu ispunjavanja obaveza, ali isto tako i korištenju prava da živi u uređenoj i nekorumpiranoj zajednici tako što će prijavljivati sve nepravilnosti, a ne živjeti u spoznaji da ne može ništa promijeniti. Vrijeme je da svi prijavitelji nepravilnosti budu istinski heroji koji štite poredak od posljedica koje korupcija nanosi društvu u cjelini”, ističe predsjednica TIH-a.

You may also like