Uragan Zeta dodatno podigle cijenu nafte

Zatvaranje u Meksičkom zaljevu
Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 41 dolar, poduprte zatvaranjem proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog približavanja uragana Zeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 40,66 dolara.  Na američkom tržištu barelom ee danas trgovalo po 38,74 dolara.

Tržišta je jučer poljuljalo naglo širenje zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u i povećanje ponude iz Libije nakon obnove proizvodnje na velikim naftnih poljima. Danas je pozornost trgovaca zaokupilo približavanje uragana Zeta Meksičkom zaljevu.

Naftne kompanije BP, Chevron i Equinor evakuirale su radnike s platformi i proizvođači su već zatvorili 16 posto proizvodnje nafte, odnosno 293.656 barela dnevno. Značajniji rast cijena zakočila je kontinuirana zabrinutost zbog globalnog širenja zaraze koronavirusom i zastoj pregovora o novom paketu pomoći u koronakrizi u SAD-u. Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi nada se ipak dogovoru prije predsjedničkih izbora.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom planirali su početkom iduće godine ublažiti ograničenja opskrbe i povećati proizvodnju za dva milijuna barela dnevno. Trenutno je smanjuju za 7,7 milijuna barela dnevno. Budući da novi val pandemije dovodi u pitanje ionako krhki oporavak potražnje, tržišta nafte ohrabrila je prošlotjedna izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne isključuje mogućost produljenja rezova u opskrbi.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 39,22 dolara, što znači da je bila 1,83 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

You may also like

0 comments