Uragan Harvey podupro cijene nafte

Cijene nafte učvrstile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 53 dolara nakon što je uragan Harvey prouzročio zatvaranje proizvodnih i prerađivačkih kapaciteta u SAD-u.e
Na londonskom je tržištu cijena nafte bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,61 dolar. U SAD-u barelom se trgovalo po 44 centa nižoj cijeni, od 47,43 dolara. Uragan Harvey opustošio je preko vikenda američki dio obale Meksičkog zaljeva, prouzročivši smrt najmanje dvoje ljudi. Oluja je izazvala velike poplave, prisilivši kompanije na zatvaranje rafinerija i smanjivanje proizvodnje u pojedinim postrojenjima za vađenje nafte.e

U tom su kontekstu cijene benzina u SAD-u poskočile na najvišu razinu u dvije godine dok su cijene sirove nafte pale pod utjecajem očekivanja da će smanjeni rafinerijski kapaciteti značiti i manju potražnju za naftom. Iz državnog centra za praćenje uragana izvijestili su da se oluja udaljava od obale, upozoravajući ipak kako se očekuje da bi se trebala zadržati u blizini još tokom utorka. Predviđaju da će se poplave proširiti istočno od Teksasa, u smjeru Louisiane.

Rafinerije u Teksasu prerađuju nekih 5,6 milijuna barela nafte dnevno a one u Louisiani oko 3,3 milijuna barela dnevno. Procjenjuje se da su zbog oluje rafinerijski kapaciteti smanjeni za oko dva milijuna barela dnevno. “Globalne rafinerijske marže zadržat će se na jako visokim razinama”, predviđa Olivier Jakob iz Petromatrixa.

“Budu li (američke) rafinerije zatvorene dulje od tjedan dana, Azija će morati raditi jačim tempom jer u Europi nema rezervnih rafinerijskih kapaciteta”, dodaje Jakob. Američki trgovci nastoje nabaviti derivate u sjevernoj Aziji, navelo je za Reuters nekoliko izvora u rafinerijskim i logističkim krugovima, dodajući da se očekuje snažan skok europskog izvoza motornih goriva na drugu obalu Atlantika.

Proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu smanjena je zbog oluje oko 22 posto, odnosno za 379 tisuća barela dnevno, objavila je državna uprava za sigurnost i zaštitu okoliša. U kopnenom dijelu SAD-a proizvodnja je prema procjenama trgovaca smanjena za dodatnih oko 300 tisuća barela dnevno.

Na londonskom tržištu cijene su crpile podršku iz blokade cjevovoda u Libiji, zbog čega je proizvodnja u toj zemlji smanjena za gotovo 400 tisuća barela dnevno. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 49,93 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like