Uprave i NO-i državnih tvrtki imenovat će se privremeno na pola godine

Izmjenama dviju uredbi, Vlada je u četvrtak na sjednici, kao prijelazno rješenje, omogućila da se čelne ljude trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku imenuje ograničeno na šest mjeseci, do izrade novog zakonodavnog okvira.

Riječ je o izmjenama Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i izmjenama Odluke o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a premijer Andrej Plenković ističe da je riječ o tranzicijskom rješenju, do izrade novog zakonodavnog okvira.

“Donošenjem ovih izmjena uvodi se tranzicijsko rješenje kojim se želi omogućiti normalno funkcioniranje i poslovanje nekih od tih trgovačkih društava koje su slijedom politički okolnosti tijekom ove godine bez svog upravljačkog vodstva”, rekao je premijer.

Upozorava kako takva situacija ta društva dovodi u situaciju da ne mogu kvalitetno i pravilno obavljati svoje poslovanje te objašnjava da, slijedom zakona o primopredaji vlasti, članovi NO i uprava stavljaju svoje mandate na raspolaganje, kao i da je u većini trgovačkih društava njihov mandat već istekao.

“Kako se ne bi doveli u situaciju nefunkcioniranja trgovačkih društava, koja su od posebnog interesa za Hrvatsku, uvest će se privremeno rješenje u kojem će se članovi uprava i NO-a imenovati na šest mjeseci”, rekao je.

Do isteka tog roka, najavio je, Vlada, odnosno Ministarstvo državne imovine, radit će na reviziji i unapređenju postojećeg zakonodavnog okvira “koji će omogućiti transparentnije, učinkovito upravljanje i raspolaganje državnom imovinom”.

“To podrazumijeva da će se u tom razdoblju provesti i javni natječaji za uprave državnih, trgovačkih društava, a sve u cilju jačanja profesionalizacije i depolitizacije, kako smo istaknuli i uoči izbora”, naglašava premijer.

Dodaje i da će se prilikom imenovanja članova uprava i NO-a voditi računa i uvažavati svi kriteriji propisani dosad važećim aktima.

Ministar državne imovine Marić naveo je kako su kod izrade uredbi dobivena mišljenja ministarstva koja nisu imala primjedbi, kao ni Ured za zakonodavstvo.

“Ovakvim se sustavom i nadalje jamči transparentnost postupka i mogućnost odabira najkompetentnijih osoba za uprave i NO-e trgovačkih društava”, rekao je.

Izmjenama uredbi upravama i NO-ima društva od strateškog interesa za državu, ističe i Marić, omogućit će se normalan nastavak funkcioniranja i poslovanja.

(Agencije)

You may also like