Home Ekonomija Uprava Samsunga razmatrat će podjelu kompanije

Uprava Samsunga razmatrat će podjelu kompanije

by Petra Rajković

Južnokorejski elektronički div Samsung razmatra razdvajanje kompanije na dva dijela, objavio je korejski dnevni list Seoul Economic Daily u ponedjeljak, pozivajući se na neimenovane izvore.  

Razdvajanje je predložio američki hedge fond Elliott Management. Ono bi omogućilo vlasnicima, inače nasljednicima obitelji Lee koja je osnovala tu kompaniju, da učvrste svoje pozicije u tom globalnom lideru u području proizvodnje pametnih telefona, glavnog dragulja Samsungovog carstva.

Fond Elliott predlažio je razdvajanje u listopadu, kako bi se ojačala vrijednost dionica. Samsungovi čelnici sastat će se u utorak kako bi razmotrili prijedlog razdvajanja, ističe se u tekstu.

Fond predlaže razdvajanje Samsung Electronicsa na zasebni holding pod kontrolom vlasnika i na operativnu kompaniju, kao i isplatu 26 milijardi dolara posebne dividende te povrat investitorima  najmanje 75 posto gotovine, a zatražili su i dogovor oko imenovanja nekoliko nezavisnih direktora.

Zasad niti vlasnici, obitelj Lee, niti Grupa Samsung nisu javno komentirali planove restrukturiranja, no činjenica je kako se reorganizacija poslovanja kompanije ubrzala otkako je čelnu poziciju preuzeo Jay Y. Lee, a nakon što je njegov otac Lee Kun-hee u svibnju 2014. pretrpio srčani udar.

Samsung je od tada prodao imovinu koja nije striktno vezana uz temeljno poslovanje, a 2015. je objedinio udjele kroz spajanje dviju ključnih podružnica pod kontrolom kompanije Jay Y. Leeja i njegove dvije sestre. To im je omogućilo učvršćivanje kontrole.

(Agencije)

Related Posts