Uprava Petrola smijenjena zbog Croduxa?

Jutarnji list
Je li uprava Petrola – najveće slovenske kompanije – smijenjena zbog planova da preuzme Crodux, naftnu kompaniju umirovljenoga hrvatskog generala Ivana Čermaka?

To se pitanje nameće nakon brojnih spekulacija koje su prošlih dana objavljene u slovenskim medijima, a nakon što su sva tri člana uprave slovenske kompanije – na čelu s Tomažem Berločnikom – prije nekoliko dana iznenada podnijela ostavku. Kako je Petrol proteklih godina bilježio najbolje rezultate u svojoj povijesti, a Berločnik je ove godine proglašen i najboljim slovenskim menadžerom, ostavka je, očekivano, privukla golem interes tamošnje javnosti i potaknula brojne spekulacije o tome je li ona, ustvari, posljedica političkog pritiska te što bi joj mogao biti uzrok, piše Jutarnji list.

Više slovenskih medija, uključujući i televiziju, kao navodni razlog ostavke spominje neslaganje Nadzornog odbora s planom Uprave da krene u ciklus akvizicija na području zemalja bivše Jugoslavije, a među njima se spominje i kupnja Croduxa Ivana Čermaka. Prema tima informacijama, plan preuzimanja Croduxa u Petrolu je nazvan “Project Orange”, poduzeto je i snimanje poslovanja hrvatske tvrtke, a potencijalna konkurencija Petrolu u tim ambicijama navodno su bili azerbajdžanska državna naftna kompanija Socar, kazahstanski KazMunaiGaz, mađarski MOL i neimenovani istočnoeuropski fond. Nakon što je Nadzorni odbor na temelju vanjskog mišljenja ljubljanskog odvjetničkog ureda Čeferin (inače vlasništvo aktualnog predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina) ocijenio da plan nije poslovno opravdan, tvrde slovenski mediji, članovi Uprave odlučili su podnijeti ostavku. Ipak, general Ivan Čermak u izjavi za Jutarnji list demantira te tvrdnje.

– Mogu samo reći da mašta radi svašta. Slovenski su mediji nešto pomiješali, valjda zato što je Petrol nedavno preuzeo Croduxovo poslovanje s plinom. Ali, nema tu ničega – kaže Čermak, uz opasku da njegova tvrtka nastavlja samostalni razvoj.

– Preuzimamo nove crpke, imamo skladišne kapacitete na Jadranu i rastemo iz godine u godinu – ističe.

Crodux je prošle godine premašio godišnje prihode od 720 milijuna eura, uz godišnji rast od 36 posto, što ga čini šestom najvećom kompanijom u Hrvatskoj. Osim možda i najkvalitetnije maloprodajne mreže, koja se približila brojci od sto postaja, tvrtka ima skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru, što joj omogućava vrlo kvalitetnu logističku poziciju za opskrbu Hrvatske, ali i BiH i Crne Gore, pa možda i Srbije. Utoliko postoji tržišna logika po kojoj bi Petrol bio zainteresiran za preuzimanje Croduxa kao osnove za daljnje širenje u regiji, kao što bi bio i logičan interes drugih kompanija koje žele ući na ovo tržište ili konsolidirati svoj postojeći udjel, s obzirom na to da tako kvalitetnog lanca izvan sastava velikih regionalnih ili međunarodnih naftnih kompanija u regiji naprosto nema.

Pravi razlozi potresa u Petrolu tek će se doznati, posebno s obzirom na to da je cijela priča u Sloveniji poprimila ozbiljne političke razmjere, a premijer Marjan Šarec u dva je navrata morao javno demantirati medijske napise da su on ili njegova stranka LMS inicirali smjene u Petrolu. No, ako nisu oni, otvara se pitanje tko jest, jer rijetki vjeruju da bi Nadzorni odbor pod vodstvom Nade Drobne Popovič odlučio ući u tako oštar sukob s Upravom bez jasne političke upute. Čija je to uputa, ne zna se, iako se u dijelu slovenskih medija i poslovnoj zajednici nagađa da bi podupiratelji promjena na čelu Petrola mogli biti neki visokopozicionirani članovi Socijalnih demokrata, Šarecovih koalicijskih partnera.

Problem je što slovenska država, što direktno, što indirektno, posjeduje samo otprilike trećinu vlasničkog udjela u Petrolu dok je ostatak podijeljen između velikog broja manjih dioničara i institucionalnih investitora, od kojih su se mnogi već javno pobunili zbog ovakvog scenarija. Kako će se priča rasplesti, trebalo bi biti jasnije nakon što se donese odluka o novoj upravi.

Kao kandidat za Berločnikova nasljednika u tamošnjim se poslovnim kuloarima spominje Petrolov aktualni direktor održavanja i investicija Andraž Lipolt, a mediji spekuliraju da bi na čelo kompanije mogla zasjesti sama Drobne Popovič ili direktor Petrolove plinske podružnice Geoplin Boštjan Napast.

You may also like