Upozorili Rusiju zbog napada na Kremlj

Šef eurodiplomacije

Šef europske diplomacije Josep Borrell upozorio je u četvrtak Moskvu neka se ne služi navodnim napadom dronovima na Kremlj kao izlikom za jačanje svoje vojne ofenzive u Ukrajini.

“Pozivamo Rusiju neka se ne koristi navodnim napadom kao izlikom za nastavak eskaliranja rata”, rekao je Borrell prije sastanka ministara EU zaduženih za razvoj.

“Zabrinjava nas (…) da bi to (Moskva) mogla iskoristiti kao opravdanje za još veću mobilizaciju vojnika i za još više napada na Ukrajinu”, rekao je.

“Vidio sam snimke i čuo što je rekao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Rekao je da Ukrajina nije upletena”. “Ukrajinci brane svoju zemlju. Bore se na svome tlu, ne napadaju Rusiju”, istaknuo je.

Rusija je u srijedu optužila Ukrajinu da je tijekom noći napala Kremlj bespilotnim letjelicama u neuspješnom pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina te je poručila da taj napad smatra “planiranom terorističkom akcijom” i zadržava pravo na odmazdu,.

Ukrajina je zanijekala bilo kakvu umiješanost u taj incident nakon što je objavljena snimka letećih objekata koji se približavaju Kremlju, od kojih je jedan eksplodirao.

Ruska javna televizija u četvrtak je emitirala snimke predsjednika Putina na radnom sastanku u Kremlju što je prvo njegovo pojavljivanje u javnosti otkako je Moskva objavila da je na njega pokušan atentat.

Na tim snimkama koje nemaju datuma, uz Putina je i ministar za gospodarski razvoj Maksim Rečetnikov.

Ranije u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Putin u četvrtak radi iz Kremlja.

You may also like