Upitna parlamentarna većina u Banja Luci

Dugogodišnji najbliži suradnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Igor Radojičić potvrdio je u ponedjeljak kako je duboko nezadovoljan stanjem u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojega Dodik već godinama suvereno vodi te je naznačio kako će ubuduće zbog takve situacije djelovati kao samostalni zatsupnik što bi moglo srušiti sadašnju vladajuću većinu u RS-u.

Radojičić koji trenutačno obnaša dužnost zastupnika u palamentu RS čiji je ranije bio predsjednik potvrdio je u ponedjeljak novinarima u Banja Luci kako je nezadovoljan stanjem u SNDS-u no istaknuo je kako nije donio odluku o pristupanju nekoj drugoj stranci. Pojasnio je kako je u proteklim tjednima i mjesecima unutar SNSD-a izložen “diskvalificiranju, spletkama i podvalama” nakon što je na posljednjem stranačkom kongresu u travnju tražio kadrovske i druge promjene. “Pokušava se isprovocirati situacija da napustim SNSD i da onda budem kriv za sve. Nisam napustio SNSD, a neka neki iz vrha SNSD-a odgovore zašto to i zbog čega rade i protiv mene, i protiv interesa SNSD-a i RS-a”, kazao je Radojičić dodajući kako ima problem s “ljudima sumnjiva morala” iz svoje dosadašnje stranke.

Dodik je pak u odvojenoj izjavi kazao kako ga je Radojičić izvjestio da napušta klub zastupnika SNSD-a u parlamentu RS-a. “Radojičić me izvjestio da ima namjeru napustiti naš zastupnički klub zbog određenih tehničkih problema no ne i SNSD i da se neće prikloniti nikome drugom. Žao mi je što je došlo do ove situacije, jer je on bio važan u koncipiranju i provedbi novih politika SNSD-a”, kazao je Dodik novinarima. Njegov SNSD do sada se održavao na vlasti u RS-u zahvaljujući potpori “mršave” većine koju su činila 42 od 83 zastupnika pa Radojičićevo napuštanje tog bloka može značiti i gubitak te većine. Dodik još uvijek vjeruje kako njegov nekadašnji suradnik ipak neće dopustiti pad vlade niti se prikloniti sadašnjoj oporbi u pokušaju uspostave nove vladajuće većine.

Tihi sukobi u SNSD-u o kojima se govori već mjesecima nastupili su nakon izbora provedenih u listopadu 2014. godine. Nagađalo se kako je baš Radojičić trebao postati novim entitetskim premijerom no tu je dužnost Dodik ipak povjerio Željki Cvijanović nakon što je ona izgubila utrku za člana Predsjedništva BiH u kojoj ju je porazio Mladen Ivanić. Dodik je u ponedjeljak ustvrdio kako je zapravo Radojičić bio taj koji je smatrao da baš Cvijanović treba biti na čelu vlade.

Po Dodikovim tvrdnjama, Radojičić je zapravo trebao preuzeti neku od dužnosti na državnoj razini u slučaju da je SNSD postao dijelom vladajuće koalicije. Nakon što je to propalo SNSD je navodno trebao postaviti Radojičića za gradonačelnika Banja Luke no ni od toga nije bilo ništa pa je on ostao tek zastupnikom u entitetskom parlamentu jer je i dužnost predsjednika tog tijela morao prepustiti kandidatu iz stranke Demokratski narodni savez (DNS) koju je SNSD trebao da bi napravio vladajuću većinu. (Agencije)

You may also like