Upitan dugoročniji oporavak cijena nafte

Cijene nafte i u ponedjeljak su na međunarodnim tržištima porasle te su sada nadoknadile otprilike trećinu gubitaka od najnižih ovogodišnjih razina, no pojedini analitičari ističu da je njihov dugoročniji oporavak još upitan.

Na londonskom je tržištu cijena barela, za isporuke u travnju, porasla u ponedjeljak 65 centi u odnosu na zatvaranje u petak, i iznosila je 39,37 dolara. U mjesecu siječnju cijene su potonule na najnižu razinu od 2003. godine.  Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po 65 centi višoj cijeni u odnosu na zatvaranje u petak te 40 posto iznad najnižih razina u veljači, od 36,57 dolara. Cijene nafte tako su nastavile uspon, nakon što je u petak barel poskupio na tržištu u Londonu za 1,65 dolara ili 4,5 posto, a na američkom tržištu za 1,35 dolara ili 3,9 posto. U cijelom prošlom tjednu cijena barela na oba tržišta poskočila je oko 10 posto.

Podaci objavljeni krajem prošlog tjedna pokazali su da su američke energetske tvrtke ponovno smanjile broj naftnih platformi, već 11. tjedan zaredom, na najnižu razinu od prosinca 2009. godine, budući da proizvođači smanjuju svoje troškove. Ipak, pojedini analitičari upozoravaju da još postoji još dovoljno nafte na tržištu koja bi mogla ponovno pritisnuti cijene nafte. “Skok cijena nafte u posljednjim danima, prema našem mišljenju, manje potiču promjene u fundamentima, a više oporavak raspoloženja”, napominje Norbert Ruecker iz Julius Baera, ​​dodajući da on zasad još ne najavljuje dugoročniji oporavak.

Kina je ograničila svoju energetsku potrošnju do 2020. godine, što je prvi put da je to drugo po veličini svjetsko gospodarstvo postavilo ciljeve koji dovode u pitanje rast njezine potrošnje. Kineski Nacionalni narodni kongres, počinje u ovome tjednu svoje godišnje zasjedanje. Trgovci stoga smatraju da je tek promjena tržišnog sentimenta pogodovala rastu cijene nafte, nakon što su okončane velike rasprodaje.  Ric Spooner iz CMC Marketsa smatra da postoji velika mogućnost da bi cijena barela na londonskom tržištu mogla dosegnuti i 40 dolara, možda već sutra. No, tehnički analitičari ukazuju da grafikoni ukazuju na mogući završetak uspona cijena nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 32,34 dolara, te porasla 73 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like