Home Energetika Upad policije u Renaut zbog emisije štetnih plinova

Upad policije u Renaut zbog emisije štetnih plinova

by Agencije

Cijene dionica francuskog proizvođača vozila Renault potonule su u četvrtak na Pariškoj burzi 22 posto, nakon što je objavljeno da je policija upala u nekoliko njegovih tvornica.

Kompanija je potvrdila dolazak policije, kazavši da su istražitelji željeli provjeriti opremu u tvornicama. Renault je objavio i da u potpunosti surađuje s istražiteljima te naglasio da ne koristi uređaje koji lažiraju emisije štetnih plinova. Prva izvješća povezivala su te istrage s emisijama štetnih plinova vozila, no francuska policija to nije potvrdila. Prva vijest o istrazi potekla je od sindikata CGT Renault, koji je naveo da je usmjerena na odjele za kontrolu motora. Sindikat je kazao da su istrage vjerojatno “povezane s posljedicama afere u Volkswagenu s namještenjem emisija štetnih plinova”. Sindikat je također kazao da su policajci odnijeli osobna računala nekoliko direktora.

Prošlog mjeseca Renault je najavio da će uložiti 50 milijuna eura na usklađivanje stvarnih emisija svojih automobila s onima koje pokazuju službena ispitivanja. Vlasti i proizvođači automobila su na oprezu u svjetlu nedavnog skandala s lažiranim podacima o emisijama štetnih plinova u Volkswagenovim vozilima. Volkswagen je priznao da su njegovi dizelski automobili bili opremljeni s računalnim softverom koji lažira podatke o emisijama tijekom ispitivanja. U danima nakon skandala nekoliko proizvođača automobila dalo je izjave tvrdeći da njihova vozila poštuju sve standarde o emisijama i da nemaju ugrađene sporne softvere. VW je objavio da je sa spornim uređajima opremljeno oko 500.000 automobila u Sjedinjenim Američkim Državama. Softver je dizajniran na način da pokazuje veću učinkovitost potrošnje goriva u VW vozilima i manju količinu ispuštanja štetnih plinova.

Njemački proizvođač također je najavio planove za povlačenje i inspekciju 8,5 milijuna automobila u Europi, uključujući 2,4 milijuna u Njemačkoj, 1,2 milijuna u Velikoj Britaniji i 500.000 u SAD-u. Nakon što su se i cijene dionica ostalih proizvođača vozila našle pod pritiskom, francuski proizvođač Peugeot Citroen objavio je da njegovi uredi nisu pretraživani te da testovi o emisijama ne pokazuju anomalije. Francusko ministarstvo financija odbilo je komentirati slučaj, a komentar nije zasad dalo ni ministarstvo energetike.

Related Posts