Uoči Super utorka, počinje najvažniji mjesec američkih predizbora

Iako su američki predizbori već održani u četiri savezne države, njihova je važnost bila uglavnom psihološka i eliminarani su samo najslabiji kandidati. Sve oči na američkoj političkoj pozornici sada su uperene prema “super utorku”, jednom od najvažnih dana u predsjedničkoj kampanji uopće.

Nakon Iowe, New Hampshirea, Južne Karoline i Nevade, desetak velikih i važnih država održava stranačke predizbore tijekom ožujka.  Pravo natjecanje počinje odmah 1. ožujka, na takozvani “super utorak”. Na birališta će 12 saveznih država: Alabama, Aljaska (samo za republikance), Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont i Virginia.  Ulog je velik – kandidati se na “super utorak” natječu za oko 20 posto od ukupnog broja delegata u obje stranke.  Birališta se otvaraju u podne po srednjoeuropskom vremenu u Vermontu, najistočnijoj od 12 navedenih država, a zatvaraju rano u srijedu (CET) u najzapadnijoj od njih, Aljasci.

Na republikanskoj su strani uoči “super utorka” počeli letjeti sve žešći verbalni udarci. Drugo i trećeplasirani kandidati u dosadašnjem dijelu predizbora, floridski i teksaški senatori Marco Rubio i Ted Cruz pojačali su retoriku protiv njujorškog multimilijardera Donalda Trumpa.  Trump vodi po dosad osvojenom broju delegata, vodi u anketama na nacionalnoj razini i u većini od 12 država koje će glasati u utorak. Mnogi Trumpovi protivnici strahuju da bi on 1. ožujka dobiti zamah koji će kasnije biti gotovo nemoguće zaustaviti.  “Vrijeme je da se skine Trumpova maska, vrijeme je da ljudi vide da imaju posla s najobičnijim glumcem”, rekao je Rubio pristašama u Teksasu.

Cruz tvrdi da je Trump liberal zamaskiran u republikanca.  “Želite li Donalda Trumpa, želite li da se na izborima u studenome bira između dvaju njujorških liberala”, rekao je Cruz, misleći na Hillary Clinton, kojoj očito predviđa demokratsku nominaciju.  Trump je u petak, pomalo iznenađujuće, dobio poticaj u obliku podršku guvernera New Jerseyja Chrisa Christieja koji je odustao od utrke za nominaciju nakon katastrofalnog rezultata u New Hampshireu.  Oba Trumpova najveća protivnika Rubio i Cruz nadaju se da će nakon 1. ožujka postati jasna alternativa dosadašnjem favoritu.  Republikancima u utorak najviše vrijedi Teksas sa 155 delegata, a slijede južne države Georgia, Tennessee i Alabama.

Cruz je favorit u rodnom Teksasu, ali mu Trump u anketama opasno puše za vrat. U toj državi Cruz mora pobijediti želi li ozbiljno ostati u utrci za nominaciju, ali Trump sigurno neće biti nezadovoljan s drugim mjestom pobijedi li Cruz s malom razlikom.  Cruz se nadao i dobrom rezultatu u Georgiji, saveznom državom s velikim brojem konzervativnih vjernika, koja bi ga zajedno s ostalim državama tzv. Biblijskog pojasa mogla odvesti do nominacije, ali njegove vjerske poruke posve je zasjenio Trumpov populizam. Ankete pokazuju da bi njujorški bogataš tamo mogao i do uvjerljive pobjede.

Analitičari kažu da će vrlo zanimljivo biti i u Virgniji, saveznoj državi koja je na sjeveroistoku, koji se naslanja na Washington DC i Maryland, liberalnija, a u ruralnom ostatku konzervativna. Marco Rubio očekuje glasače s one prve strane, a Trump s druge. Ankete govore da je utrka neizvjesna.
I dok “super utorkom” dominiraju velike južnjačke države, senator Rubio nada se da će mu jedna velika sjevernija, Minnesota, umjerenija i manje religiozna, donijeti prvu pobjedu na predizborima koja bi mu mogla biti jako važna za nastavak utrke. Ankete pokazuju da bi se to moglo ostvariti jer je tijesnom vodstvu.

Bivša državna tajnica Hillary Clinton nada se da će nakon “super utorka” situacija za nju biti onakvom kakva se predviđala prije početka pridzbora – gladak put prema predsjedničkoj nominaciji. Taj je plan u začetku pokvario senator iz Vermonta Bernie Sanders koji je Clinton porazio u New Hampshireu i bio s njom izjednačen u Iowi. Clinton se potom oporavila pobjedama u Nevadi i Južnoj Karolini.  U južnim državama koje će na birališta u utorak živi veliki broj afroameričkog stanovništa, koje uvelike predstavlja biračko tijelo Hillary Clinton. U njezinoj kampanji tu populaciju nazivaju “vatrozidom” prema Sandersovom naletu koji sve više stječe popularnost među mladim i liberalnim biračima.

Ali jedna afroamerička biračica odbacuje ideju da će Clinton automatski dobiti glasove crnačkog stanovništva. “Ja nisam nikakav njezin vatrozid. Ona za afroameričku zajednicu nije napravila ništa”, rekla je Debra Thompson na jednom Sandersovom skupu.  Clinton ipak ima veliku anketnu prednost u većini država koje izlaze na birališta, osim u Sandersovom rodnom Vermontu i njemu susjednom Massachusettsu, gdje je senator u osjetnoj prednosti.

Nakon “super utorka”, u subotu 5. ožujka Kansas, Louisiana i Nebraska održavaju predizbore za obje stranke, a Kentucky i Maine samo za republikance. Tri dana poslije predizbori su u Michiganu i Mississippiju, a samo za republikance još i u Idahou i na Havajima.  Točno dva tjedna poslije “super utorka” na birališta se izlazi na Floridi, u Illinoisu, Missouriju, Sjevernoj Karolini i Ohiu.  Do 15. ožujka bit će raspodijeljeno oko 60 posto delegata za republikansku nacionalnu konvenciju i oko 50 posto za demokratsku.

You may also like