Uoči sjednice ECB-a euro oslabio prema dolaru i jenu

Tečaj eura oslabio je u ponedjeljak prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima dok tržišta čekaju sjednicu Europske središnje banka (ECB), zakazanu za četvrtak, na kojoj se očekuju nove mjera ublažavanja monetarne politike radi podupiranja još uvijek slabog rasta gospodarstva eurozone.

Euro je u takvom ozračju oslabio za 0,5 posto prema dolaru, pa se njime trgovalo po 1,0954 dolara. Na nešto većem gubitku bio je prema jenu, skliznuvši za 0,7 posto, na 124,47 jena. Tečaj dolara skliznuo je, pak, za 0,2 posto prema jenu, na 113,61 jen, nakon što je u petak nakratko bio poskočio na 114,25 jena po objavi američkog izvješća o zaposlenosti. Drži se tako osjetno iznad najniže razine u 16 mjeseci od ispod 111 jena, na koju je u jednom trenutku skliznuo prošlog mjeseca.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, bio je u takvim okolnostima u plusu svega 0,25 posto. Na dobitku je američki dolar danas bio i prema svojem australskom i novozelandskom imenjaku.

U glavnom fokusu tržišta ovaj će tjedan biti redovna mjesečna sjednica ECB-a na kojoj bi kamatne stope trebale biti snižene još dublje u negativno područje i u nekoj mjeri biti prilagođen bančin program kupnje obveznica. Pa ipak, ulagači su na oprezu, nakon razočaranja intenzitetom mjera koje su donesene na prosinačkoj sjednici. “Mišljenja sam da i dalje postoji veća vjerojatnost da će mjere sa sastanka nadmašiti očekivanja ulagača pa bi euro mogao skliznuti prema oko 1,08 dolara, odnosno nešto ispod te razine. Trgovcima je sve to ipak neizvjesno. Očito će doći do većih oscilacija ako ne ispune očekivanja”, kazao je Ulrich Leuchtmann. iz odjela valutne analize u banci Commerzbank.

Američki je dolar ojačao u petak nakon objave izvješća o 242 tisuće otvorenih novih radnih mjesta u SAD-a, što je solidna brojka koja govori u prilog povećanju tamošnjih ključnih kamatnih stopa. Potom je njegov početni uzlet ipak posustao jer su očekivanja rasta kamatnih stopa splasnula pod utjecajem dijela izvješća koji govori o slabljenju plaća, podsjećaju analitičari.

You may also like

0 comments