Uoči sastanka OPEC-a pale cijene nafte na međunarodnim tržištima

Cijene nafte oštro su pale u srijedu na međunarodnim tržištima, budući da je pozornost preusmjerena na prekomjernu opskrbu uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), a dodatni je uteg bio i jači dolar. U takvom je okruženju cijena barela na londonskom tržištu potonula 1,75 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,74 dolara, što predstavlja pad cijene od 2,5 posto. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 1,40 dolara, ili 2,25 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 59,86 dolara.

Ključne članice OPEC-a suglasile su se da se proizvodni plafon kartela neće mijenjati na sastanku u petak, izjavio je visoki predstavnik iz Perzijskog zaljeva pri OPEC-u. “Postoji konsenzus među članicama OPEC-a iz Perzijskog zaljeva, ali i drugima, da razina proizvodnje treba ostati nepromijenjena. Nitko ne želi iskakati. Očekuje se miran sastanak”, kazao je u Beču taj izvor. Ovotjedne izjave ministara članica kaftnog kartela u Beču potvrdili su procjene investitora da će veliki proizvođači nafte s Bliskog Istoka nastaviti proizvoditi naftu maksimalnim intenzitetom u idućim mjesecima, u očekivanju da će niže cijene izbaciti iz stroja pojedine konkurente.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio je tako na konferenciji u organizaciji OPEC-a u Beču da kartel “trenutno podmiruje globalnu potražnju” i to se po njegovoj procjeni ne bi trebalo mijenjati. “Što se tiče dugoročne energetske prognoze, budućnost izgleda jako dobro”, zaključio je saudijski ministar. OPEC trenutno proizvodi oko dva milijuna barela dnevno više nego što je potrebno, čime se pune svjetske zalihe a cijene za trenutne isporuke drže nižima u odnosu na one za isporuke u budućnosti.

Neki analitičari upozoravaju na mogućnost da OPEC čak i podigne proizvodni plafon. “Uz povećan geopolitički rizik za opskrbu s Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike, malo je vjerojatno da će OPEC smanjivati kvotu, ali mogao bi je povećati”, ističu Barclaysovi analitičari u bilješci uoči bečkog sastanka. Dodatni je uteg za cijene nafte u srijedu bio jači dolar, koji je prema košarici valuta poskupio oko 0,4 posto, što čini naftu skupljom za imatelje drugih valuta pa koči potražnju. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 62,32 dolara, što znači da je porasla 1,82 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like