Uoči ključnog sastanka u Kataru, nafta poskupjela

Cijene nafte su tijekom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, oporavljajući se blago od prošlotjednog pada, prenose agencije. No, analitičari tvrde kako će trgovci vjerovatno odgoditi neke veće akcije sve do narednog mjeseca kada se održava sastanak ključnih proizvođača nafte.

Nafta WTI za isporuku u svibnju poskupjela je danas za 50 centi, na 39,96 američkih dolara, dok je sjevernomorska nafta „brent“, također za isporuku u svibnju, poskupjela 45 centi, na 40,89 dolara, prenosi agencija AFP. Nada u postizanje dogovora između Rusije, Saudijske Arabije i drugih vodećih proizvođača nafte o zamrzavanju razine proizvodnje „crnog zlata“, izazvala je da cijene obje vrste nafte porastu iznad 40 dolara za barel u ovom mjesecu, čemu je doprinijelo i slabljenje dolara.

Ipak, skok cijena nafte je prošloga tjedna obustavljen, jer su razgovori o potencijalnom podizanju kamatnih stopa u Sjedinjenih Američkih Država podigli vrijednost dolara, što čini da nafta izražena u toj valuti bude skuplja za kupce koji koriste slabije valute, umanjujući tražnju i dovodeći do pada cijena. Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nečlanice OPEC-a, predvođene Rusijom, trebale bi 17. travnja u Dohi razgovarati o predloženom ograničavanju razine proizvodnje.

Katarski ministar energetike, Mohammed Bin Saleh Al-Sada, koji je također predsjednik OPEC-a, ranije je izjavio kako je ovu inicijativu podržalo 15 država, koje čine 73 posto svjetske proizvodnje nafte.

 

You may also like

0 comments