Unutar tri mjeseca Srbija je zadovoljila očekivanja MMF-a

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić izjavio je danas, uoči prve revizije potpisanog aranžmana sa MMF-om, da su očekivanja fonda u prva tri meseca zadovoljena.

“Nema potrebe da se strepi od revizije, sada je najvažnije da se pokaže sposobnost da se istraje u celom programu, a to je trogodišnji program”, rekao je Savić neposredno pred početak konferencije finansijskih direktora u Hotelu “Metropol”. On je u izjavi Tanjugu rekao da se prva faza realizacije programa uspesno odvija u smislu da je obezbeđena monetarna stabilnost. “Imamo dobre rezultate kada je reč o monetarnoj politici. Takođe i u fiskalnom delu ostvarili smo manji deficit od planiranog, odnosno povoljniji rezultat”, dodao je Savić, koji je i profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA).

On je rekao da kada je reč o segmentu strukturnih reformi, “tu malo kasnimo”. “To je razumljivo, za dva, tri meseca nije moglo da se reši sve kada je reč o strukturnim reformama. Sada je najvažnije da se predstojeći period iskoristi za stvaranje jačeg naglaska na strukturne reforme i povećanje obima javnih investicija”, rekao je Savić. (Tanjug)