Uniper tužio Gazprom zbog prekida isporuke plina

Gotovo 12 milijardi eura štete

Ruski energetski div Gazprom morat će se braniti pred međunarodnim arbitražnim sudom u Stockholmu zbog obustave isporuke plina Njemačkoj. Tužbu je podnijela njemačka energetska kompanija Uniper, gdje tvrde da su zbog toga dosad pretrpjeli 11,6 milijardi eura štete. Uniperu je prijetio bankrot i morala ga je spašavati njemačka vlada.

Nekoliko zapadnih zemalja nametnulo je oštre ekonomske sankcije Rusiji nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači, a Gazprom je odgovorio postupnim zatvaranjem plinske slavine, što je dovelo do vrtoglavog skoka cijena energije.

Najveći njemački uvoznik plina, tvrtka Uniper, našla se na rubu bankrota, pa je njemačka vlada najavila njezinu nacionalizaciju. Uniper će sada potražiti pravdu na arbitražnom sudu u Stockholmu, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kako su napisali, pokrenuli su sudski postupak za nadoknadu štete koju su pretrpjeli zbog neisporučenog plina od lipnja.

“To su količine plina koje smo ugovorno dogovorili s Gazpromom. No kako ih Gazprom nije isporučio, morali smo tražiti zamjenske količine na tržištu po iznimno visokim cijenama. I dalje to radimo sada”, rekao je izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach u izjavi.

Zamjenski plin po višim cijenama dosad je koštao Uniper 11,6 milijardi eura, a brojka će rasti do kraja 2024. godine, prenosi AFP. “To su naši troškovi, ali mi za njih ne odgovaramo”, istaknuo je Maubach.

Ovaj je mjesec Uniper izvijestio o gubitku od 40 milijardi eura u prvih devet mjeseci ove godine. To je jedan od najvećih gubitaka u povijesti njemačkih korporacija.

U planu spašavanja tvrtke, njemačka je vlada isprva najavila da će Uniperu izdvojiti osam milijardi eura pomoći, no prošlog su tjedna iz kompanije objavili da će im trebati dodatnih 25 milijardi eura ako žele izbjeći kolaps.

Njemačka vlada pokrit će spašavanje Unipera iz fonda od 200 milijardi eura, koji je osnovala u svjetlu energetske krize za pomoć tvrtkama i kućanstvima.

You may also like