Unicredit razmatra izdanje do 13 milijardi eura novih dionica

Talijanski Unicredit mogao bi radi dokapitalizacije izdati između 10 i 13 milijardi eura novih dionica te tako riješiti zabrinutosti financijskih tržišta oko adekvatnosti kapitalnih temelja te banke, potvrdila su Reutersu četiri izvora upoznata sa situacijom.

Unicredit, jedina talijanska sistemski važna banka, postavila je u srpnju Jean Pierre Mustiera za izvršnog direktora kako bi ojačao njezinu imovinu i nadoknadio zaostajanje te banke za nekoliko velikih europskih rivala po pitanju temeljnog kapitala.

Mustier provodi stratešku reviziju sve imovine i 13. prosinca će prezentirati novi poslovni plan.

Jedan izvor kazao je Reutersu da će veličina novog izdanja dionica, koji će Mustier objaviti zajedno s poslovnim planom, biti “dvoznamenkasta” te da bi mogla dosegnuti 13 milijardi eura. Ostala tri izvora potvrdila su da se razgovara o iznosu između 10 i 13 milijardi eura.

Jedan od njih kazao je da bi emisija novih dionica iznad 10 milijardi eura naišla na pozitivan odgovor regulatora, no da najveći dioničari ne bi bili u mogućnosti zadržati sadašnje vlasničke udjele.

U nastojanju da smanji potrebnu emisiju novih dionica radi dokapitalizacije, Mustier je već prodao 30 posto udjela u on-line poslovanju FinecoBank te je u pregovorima o prodaji Pionieer Investmentsa i poljske Bank Pekao.

Unicredit je prošloga tjedna objavio da mu je prodaja imovine pomogla podići stopu adekvatnosti kapitala na 10,82 posto krajem rujna, s 10,33 posto tri mjeseca ranije i iznad očekivanja analitičara.

No, ta stopa bi mogla pasti, jer su izvori kazali da banka radi na prodaji velikog udjela loših kredita, koji su dosegnuli 51 milijardu eura.

Prodaja dionica pomogla bi Unicreditu nadomjestiti udarac od prodaje loših zajmova ispod cijene po kojima se oni vode u njegovim poslovnim knjigama, a stvorila bi se i “pristojna rezerva” iznad zahtjeva regulatora u pogledu kapitalnih zahtjeva.

ECB je ove godine odredio Unicreditu dosezanje minimalne stopu adekvatnosti kapitala od 10 posto, a do 2019. bi morala porasti na 10,75 posto, odnosno svake godine treba rasti za 0,25 postotnih bodova.

(Agencije)

You may also like

0 comments