Home Ekonomija UniCredit prodao Pioneer fond za 3,55 mlijarde dolara

UniCredit prodao Pioneer fond za 3,55 mlijarde dolara

by Petra Rajković

Najveća talijanska banka UniCredit postigla je dogovor s francuskim Amundijem o prodaji svog ogranka za upravljanje imovinom Pioneer Investments, za 3,55 milijardi dolara. 

Dogovor, koji uključuje posebnu dividendu od 500 milijuna eura koja će biti isplaćena UniCreditu, predstavlja jedan od pokušaja novog izvršnog direktora Jeana Pierra Mustiera da ojača kapitalnu bazu te banke.

Prodaja Pioneera dogovorena je uoči predstavljanja strateškog plana UniCredita u utorak, koji bi, prema Reutersovim izvorima, trebao uključivati izdanje novih dionica u vrijednosti do 13 milijardi eura, što će biti veliki test povjerenja investitora u talijanski bankarski sustav u cjelini.

Unicredit, koji posluje u 17 zemalja i jedina je talijanska banka od strateške važnosti za stabilnost globalnog financijskog sustava, treba ojačati svoju bilancu kako bi zadovoljio stroge propise regulatora za takve velike banke.

Prošloga četvrtka UniCredit je izvijestio o prodaji 33-postotnog udjela u poljskoj banci Pekao, čime je prikupio više od 2,5 milijardi eura, dok je u listopadu za 550 milijuna eura prodao 20-postotni udjel u brokerskoj kući FinecoBank.

Amundi je vodio ekskluzivne pregovore s Unicreditom nakon što je iz utrke za Pioneer istisnuo konzorcij predvođen talijanskom poštom Poste Italiane, te drugi, predvođen Ameriprise Financialom.

Kako su potvrdili izvori, Amundijeva ponuda je bila najviša, a također je ponuđen i najbolji ugovor za distribuciju Pioneerovih financijskih proizvoda. Pioneer je šesti fond u Europi po vrijednosti imovine pod upravljanjem, od otprilike 225 milijardi eura.

Amundi, koji je u većinskom vlasništvu francuske banke Credit Agricole, kupnjom Pioneera ojačat će vodeću poziciju u Europi, smanjiti troškove poslovanja i povećati zaradu.

“Pionner će ojačati Amundijevu ponudu, proširiti distribucijske kanale i mrežu te stvoriti značajnu sinergiju. To će potvrditi Amundijevu poziciju kao europskog lidera u upravljanju imovinom i po veličini i po profitabilnosti”, poručio je Xavier Musca, predsjednik Amundija.

Nakon te transakcije, Amundi će imati 1.276 milijardi eura imovine pod upravljanjem, po čemu će biti osmi po veličini upravljač imovinom u svijetu, poručila je ta francuska tvrtka.

(Agencije)

Related Posts