UNHCR upozorava na raseljenu djecu i mađarske akcije protiv izbjeglica

Još pola milijuna djece prognano je u zadnjih pet mjeseci iz svoga doma zbog napada islamista Boko Harama u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu i Čadu, priopćio je u petak UNICEF. Ovime se broj djece koja su morala otići iz svog zavičaja oko Čadskog jezera popeo na 1,4 milijuna, dodaje u priopćenju međunarodni fond za djecu.

Najteže je pogođena Nigerija gdje je gotovo 1,2 milijuna djece, među kojima je više od polovice mlađe od pet godina, raseljeno zbog pobune koja traje od 2009. a posebno je aktivna na sjeveroistoku zemlje gdje je i nikla.

Još oko 265.000 djece je raseljeno u susjednim zemljama na koje je Boko Haram proširio svoje napade, a to su Kamerun, Čad i Niger. “Zabrinjava što se ne prestaje ubijati, otimati ljude i iskorištavati žene i djecu za nošenje bomba”, rekao je glavni direktor UNICEF-a za srednju i zapadnu Afriku Manuel Fontaine.

U šestogodišnjoj pobuni Boko Harama ubijeno je barem 15.000 ljudi, među kojima oko 1100 u bombaškim napadima, zračnim udarima i napadima koji se nižu otkako je koncem svibnja dužnost preuzeo novi nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je početkom mjeseca uvećala svoju procjenu broja raseljenih zbog islamističkih napada s 1,5 na više od 2,1 milijun. Fontaine ističe da je njegova organizacija dobila tek trećinu od 50 milijuna dolara koliko joj treba da bi ove godine financirala svoje operacije na tom području.

Zbog toga se više od 124.000 djece neće cijepiti protiv rubeole, 208.000 se neće školovati a više od 83.000 nema pristup pitkoj vodi. “Priljev izbjeglica i nedostatak sredstava ozbiljno otežavaju našu dopremu pomoći na teren koja je od životne važnosti”, dodao je Fontaine.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein je u četvrtak kritizirao šokantne postupke mađarskih vlasti u izbjegličkoj krizi, ustvrdivši da se radi o politici obilježenoj “ksenofobijom i neprijateljstvom prema muslimanima”. “Prestravljen sam okrutnostima i nekim slučajevima ilegalnih akcija mađarskih vlasti. Neki od tih postupaka predstavljaju jasna kršenja međunarodnih zakona”, rekao je Zeid u priopćenju objavljenom u Ženevi. “Snimke žena i male djece koje napadu suzavcem i vodenim topovima na mađarskoj granici su zaista šokantne”, rekao je Zeid.

Sukobi izbjeglica i snaga reda su izbili u srijedu s mađarske strane granice sa Srbijom, kada je policija upotrijebila vodene topove i suzavac protiv izbjeglica koji su na njih bacali kamenje. To su prvi sukobi nakon što je Budimpešta u noći između ponedjeljka i utorka zatvorila svoju granicu sa Srbijom. Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda je rekao da traženje azila nije zločin, kao ni ilegalni ulazak u neku zemlju. On je istaknuo da ga zabrinjavaju opetovani neuspjesi Europske unije da dogovori akcije u odgovoru na krizu u Mađarskoj i drugdje. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je u srijedu ocijenio neprihvatljivim postupanje mađarske policije prema izbjeglicama.

You may also like

0 comments