UNESCO protiv novog vala nasilja u Izraelu

Usred novog vala izraelsko-palestinskog nasilja, UNESCO je u srijedu usvojio rezoluciju u kojoj osuđuje izraelski odnos prema džamiji Al-Aksi u Jeruzalemu. Nakon izmjena u posljednji trenutak, rezolucija koju je usvojio izvršni odbor UNESCO-a više ne sadržava potencijalno kontroverzniji članak u kojem se spominjao Zid plača u Jeruzalemu kao sveto mjesto samo za muslimane, kazali su izraelski diplomati.

Taj članak, koji su predložile muslimanske zemlje, a u kojem je pisalo da je Zid plača ili Zapadni zid integralni dio kompleksa džamije Al-Akse, izostavljen je nakon što su ga osudili izraelska vlada i Židovi širom svijeta, kao i glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Umjesto toga, rezolucija kaže da UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) osuđuje restrikcije slobode bogoštovlja u džamiji Al-Aksi i ponavlja druge pritužbe zbog izraelskog odnosa prema svetim mjestima.

Rezolucija još nije objavljena, ali su palestinski i izraelski diplomati o njezinu sadržaju izvijestili novinare. Rezolucija je usvojena usred novog vala nasilja u Izraelu u kojem je poginulo najmanje 42 Palestinaca i osmero Izraelaca. Nasilje je jednim dijelom izazvalo palestinsko nezadovoljstvo zbog izraelskog odnosa prema kompleksu Al-Akse.

Rezolucija je usvojena s 26 glasova za i šest protiv, među kojima su američki, britanski i njemački. Suzdržano je bilo 25 zemalja uključujući Francusku, kazali su diplomati. Stari grad Jeruzalem i njegove zidine nalaze se na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine. Palestinci su dobili punopravno članstvo u UNESCO-u u listopadu 2011.

You may also like