Unatoč trzavicama u odnosima sa SAD-om Meksiko je povisio procjenu ekonomskog rasta

Meksiko je povisio procjenu ekonomskog rasta u ovoj godini uz obrazloženje da su aktivnosti u prvom tromjesečju rasle snažnije nego što se početno procjenjivalo unatoč strahovanjima od nepovoljnog utjecaja trgovinske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U ministarstvu gospodarstva sada procjenjuju da će aktivnosti ove godine porasti između 1,5 i 2,5 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 1,3 do 2,3 posto.

“Otpornost gospodarstva na vanjske šokove očitovala se u neočekivano dobrim rezultatima u prvom tromjesečju, što je rezultiralo podizanjem procjene rasta privatnog sektora”, navodi se u priopćenju.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju gospodarstvo je poraslo 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca zahvaljujući ponajprije poljoprivrednom i uslužnom sektoru.

Ekonomisti su upozoravali da bi ulazak Donalda Trumpa u Ovalni ured mogao pogoditi meksičko gospodarstvo s obzirom na njegove najave u predizbornoj kampanji da će pokrenuti pregovore kako bi preuredio razgranate trgovinske odnose s južnim susjedom.

Očekuje se da će pregovori SAD-a, Meksika i Kanade o izmjenama Sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA) početi u kolovozu.

You may also like

0 comments