Home Ekonomija Unatoč neizvjesnosti u Europi, povjerenje njemačkih ulagača stabilno

Unatoč neizvjesnosti u Europi, povjerenje njemačkih ulagača stabilno

by Petra Rajković

Povjerenje ulagača u Njemačkoj bilo je u prosincu stabilno unatoč neizvjesnosti koju generiraju problemi u talijanskom bankarskom sektoru i nadolazeći izbori u Europi, pokazalo je u utorak redovno mjesečno istraživanje ekonomskog instituta ZEW.

Indeks koji mjeri očekivanja ulagača za predstojeće razdoblje iznosio je u prosincu 13,8 bodova, čime se zadržao na razini iz prošlog mjeseca kada je oštro poskočio.

Podindeks koji mjeri njihovu ocjenu aktualne situacije u najvećem europskom gospodarstvu pokazuje porast u prosincu od 4,7 bodova, na trenutnih 63,5 bodova.

“Ukupna je ocjena poprilično pozitivna”, konstatirao je u priopćenju predsjednik instituta Achim Wambach.

“Znatni gospodarski rizici proizlaze iz napete situacije s talijanskim bankarskim sektorom, dok su politički rizici povezani s nadolazećim izborima širom Europe, no čini se kako su u ovom trenutku još uvijek u drugom planu”, rekao je.

Tržišta su uznemirena razvojem situacije u Italiji, gdje su se politička previranja nadovezala na zabrinutost za pojedine banke opterećene lošim zajmovima.

Konkrentno, banka Monte dei Paschi di Siena hitno treba podići razinu kapitala kako bi izbjegla državno spašavanje i sanaciju, pri čemu se strahuje da bi se eventualni šok u talijanskom bankarskom sektoru mogao proširiti i na druge zemlje u eurozoni.

Nakon šoka koji su im priredili birači u Velikoj Britaniji i SAD-u odlukom o izlasku iz Europske unije odnosno izborom Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika, ulagači se pripremaju za iduću godinu i izbore u ključnim članicama eurozone Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj te možda Italiji, napominje novinska agencija AFP.

(Agencije)

Related Posts