Home Geopolitika UN zove Rusiju i SAD u pomoć nakon napada na bolnicu u Alepu

UN zove Rusiju i SAD u pomoć nakon napada na bolnicu u Alepu

by Agencije

Najmanje je 20 civila ubijeno u srijedu navečer u zračnom udaru sirijskih snaga na bolnicu i stambenu zgradu u pobunjeničkom dijelu Alepa, javljaju agencije u četvrtak i prenose hitan poziv UN-a Washingtonu i Moskvi da spase prekid vatre koji se jedva održava.

“Najmanje je 20 osoba ubijeno večeras u zračnim napadima na bolnicu al Kuds i susjednu stambenu zgradu u četvrti al Sukari na istoku Alepa”, rekao je izvor civilne obrane u tome gradu. Nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), potvrdila je da su napade izvele snage režima sirijskog predsjednika.

Među ubijenima su bolnički pacijenti, većinom starije osobe, stomatolog i jedini pedijatar u toj četvrti. Zadnjih su dana snažno porasla bombardiranja pokrajine Alep i posebno istoimenog grada podijeljenog od 2012. te je od petka ubijeno više od stotinu civila.

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura izrazio je u četvrtak duboku zabrinutost neprestanim kršenjima prekida vatre koji je “još jedva održava na životu”, nakon što je bio dogovoren prije dva mjeseca kako bi se mogli voditi mirovni pregovori u Ženevi. “Stoga pozivam rusko-američku hitnu inicijativu na najvišoj razini”, rekao je de Mistura ocijenivši da će uspjeh mandata američkog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina ovisiti o uspjehu jedinstvene incijative koja je vrlo dobro počela. Ona mora i dobro završiti”, rekao je de Mistura na konferenciji za novinare.

SAD i Rusija moraju dogovoriti ministarski sastanak velikih i regionalnih sila koje čine Međunarodnu kriznu skupinu za Siriju, rekao je. Glavna oporbena skupina u Siriji, Visoki pregovarački odbor (HNC) povukao se iz službenih pregovora u Ženevi prije tjedan dana prosvjedujući protiv jačanja sukoba i spore isporuke pomoći ugroženom stanovništvu. “Kako možete imati sadržajne razgovore ako su jedine vijesti koje primate o bombardiranjima? To je teško i meni, a možete li zamisliti kako je Sirijcima”, zapitao je i najavio da želi nastaviti razgovore u svibnju.

Ukupno je od početka rata u Siriji 2011., ubijeno više od 270.000 osoba, a raseljeno je više od polovice stanovništva. Bašar al Džafari, voditelj pregovaračkog izaslanstva sirijske vlade, rekao je u utorak da je završen krug pregovora bio “koristan i konstruktivan”, no nije dao nikakvih naznaka da vladini pregovarači kane popustiti zahtjevu HNC-a da se s vlasti povuče predsjednik Asad. Pitanje Asadove budućnosti jedan je od glavnih izvora spora između vlade i oporbe koja smatra da u tranziciji nema mjesta za Asada kojega podržavaju Rusija i Iran.

Sirijska vlada i glavna oporbena skupina i dalje su udaljeni u svojim vizijama političke tranzicije, unatoč nekim zajedničkim polazištima, izjavio je u četvrtak izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju. Posebni izaslanik UN-a Staffan de Mistura, u dokumentu na sedam stranica izdanom na kraju dvotjednog kruga razgovora, rekao je da dvije strane dijele mišljenje “da tranzicijsko upravljanje može uključivati članove aktualne vlasti i oporbe, nezavisne i druge članove”.

Glavne i regionalne sile, koje čine Međunarodnu skupinu podrške Siriji (ISSG), trebale bi pomoći u izradi temeljnih pitanja za postizanje sporazuma o održivoj političkoj tranziciji u narednom krugu, rekao je izaslanik UN-Staffan de Mistura.

Related Posts