UN žali zbog prekida pregovora u Siriji

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izrazio je duboko žaljenje zbog američke odluke da s Rusijom prekine pregovore o prekidu vatre u Siriji, a Moskva je optužila Washington da optužbom Rusiji želi opravdati vlastiti neuspjeh.

“Ujedinjeni narodi neće nikada prepustiti sirijski narod sudbini beskonačnog nasilnog sukoba”, objavljeno je iz ureda Staffana de Misture.

Rusija je optužila Sjedinjene Države da nisu uspjele provesti ključne dijelove dogovora s Rusijom o Siriji i sada pokušavaju odgovornost za neuspjeh prebaciti na Rusiju, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

U gradu Alepu SAD se pokazao nesposobnim razdvojiti takozvane umjerene pobunjeničke skupine od nekadašnje Fronte al-Nusre, danas Fronte Fatah al-Šam, koju je UN svrstao na popis terorističkih organizacija, rekla je.

Sirijski najveći grad Alep poprište je najkrvavijih sukoba između pobunjenika i snaga vlade predsjednika Bašara al Asada i UN je u nedjelju priopćio da su civili koji trpe bombardiranja izloženi “razini divljaštva koju ne bi trebalo doživjeti ni jedno ljudsko biće”.

“Nedjelovanje Washingtona omogućilo je njima (teroristima) da se pregrupiraju, da dobiju oružja i mobiliziraju se”, kaže Zaharova.

SAD je ranije u ponedjeljak objavio da prekida s Rusijom pregovore o prekidu vatre u Siriji pošto se raspalo primirje dogovoreno 9. rujna te je optužio Rusiju da nije poštovala preuzete obveze i da je odgovorna za napade na civile.

You may also like

0 comments