UN strahuje od masovnog protjerivanja izbjeglica

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad al Husein izrazio je u četvrtak zabrinutost da bi sporazum između EU-a i Turske o tome na koji se način nositi s migrantskim valom, mogao dovesti do “masovnog protjerivanja” izbjeglica, što je u suprotnosti s međunarodnim zakonima.

Al Husein je kazao da je sporazum kontradiktoran jer se u njemu navodi da se svi izbjeglice i migranti moraju vratiti kućama, a istodobno im se jamči da će se razmatrati pojedinačni zahtjevi za azilom, piše Reuters. “Uznemiruju i izvješća o prisilnom vraćanju, čak i protjerivanju iz Turske”, kaže se u Al Huseinovu priopćenju u kojem se aludira na protuzakonito prisilno vraćanje izbjeglica njihovim domovima koje ondje čekaju progoni i rat.

Više od 200 članova nevladiniha organizacija i humanitarnih udruga koje pomažu izbjeglicama u četvrtak je na Lezbosu prosvjedovalo protiv prenamjene registracijskog kampa Morije u centar za pritvor migranata i izbjeglica koji stižu iz Turske, nakon što je dogovor postignut.

“Bez granica!” i “Dosta je protjerivanja!”, izvikivali su prosvjednici pred koje je postavljen policijski kordon, prenosi AFP. “Ne puštaju nas odavde”, rekao je za AFP jedan od zatočenih migranata porijeklom iz Pakistana, kazavši da je u Moriji zatočen odmah po dolasku 17. ožujka, prije zaključenja postizanja dogovora između EU-a i Turske. “Ovdje smo zapravo u zatvoru, ne znam što će biti, ne puštaju nas da podnesemo zahtjev za azilom, Ja samo želim izići odavde i živjeti u miru”, rekao je.

You may also like