UN: Sirijska vlada i Islamska država počinile zločine protiv čovječnosti

U Siriji su tijekom pet godina počinjeni brojni ratni zločini i snage sirijske vlade i Islamske države čine ih i dalje dok ih međunarodna zajednica promatra, zaključilo je u ponedjeljak povjerenstvo UN-a.

“Flagrantne povrede ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava odvijaju se neometano i uz potpunu nekažnjivost”, navodi UN-ovo neovisno međunarodno povjerenstvo koje je provelo istragu. “Zahtjevi iz relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti… uglavnom ostaju neprovedeni”. “Vladine snage i Islamska država i dalje čine zločine protiv čovječnosti. Ratni zločini širokih su razmjera.”

UN-ovo istražno povjerenstvo sastavljeno od neovisnih stručnjaka već dugo osuđuje izgladnjivanje civila koje koriste obje strane u sukobu u Siriji kao sredstvo rata i posjeduje tajni popis osumnjičenih pojedinaca za ratne zločine kao i vojnih jedinica. Voditelj povjerenstva Paulo Pinheiro kazao je novinarima da nijedna strana u sukobu ne poštuje međunarodno humanitarno pravo. “Razlomljena sirijska država na rubu je raspada”, navelo je povjerenstvo u izvješću. “Neselektivni i nesrazmjerni napadi na civilno stanovništvo moraju se okončati”.

“Vladine snage, protuvladine oružane skupine i terorističke organizacije koriste opsadu i izgladnjivanje, uskraćivanje humanitne pomoći kao sredstva rata kojima se žele iznuditi predaja ili politički ustupci”, navodi se u izvješću. Povjerenstvo je pozvalo Vijeće sigurnosti UN-a da preda procesuiranje ratnih zločina u Siriji Stalnom kaznenom sudu u Haagu (ICC) ili ad hoc sudu za ratne zločine. Rusija i Kina blokirale su ranije pokušaje Zapada da se za taj sukob proglasi nadležnim ICC.

You may also like