UN: SAD duguje Afroamerikancima reparacije zbog rasnog terorizma

SAD bi Afroamerikancima trebale dati obeštećenje zbog ropstva, rekli su u utorak stručnjaci Ujedinjenih naroda, upozoravajući da se ta država još uvijek nije suočila sa svojom ostavštinom “rasnog terorizma”.

U tijeku američke predsjedničke kampanje, u kojoj je rasna retorika igrala središnju ulogu, radna skupina UN-a za stanovništvo afričkog podrijetla upozorava da su crnci SAD-a suočeni s “krizom ljudskih prava”. Radna skupina je posjetila nekoliko američkih saveznih država u siječnju prije no što je dovršila svoj izvještaj.

Tome znatno pripomaže izostanak kažnjavanja policijskih službenika koji su u proteklim mjesecima diljem zemlje ubili velik broj crnaca, od kojih su mnogi bili nenaoružani, stoji u izvještaju te radne skupine. Ta ubojstva, kao i trauma koju ona stvaraju, “podsjećaju na rasističke linčeve iz prošlosti”, dodaje se u izvještaju koji je u ponedjeljak predstavljen Odboru za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Tražeći dublje uzroke američkih rasnih netrpeljivosti, stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog neriješene “ostavštine kolonijalne prošlosti, porobljavanja, rasne subordinacije i segregacije, rasnog terorizma i nejednakosti”. “Nije bilo stvarne opredijeljenosti za obeštećenje, istinu i pomirbu prema ljudima afričkog podrijetla”, stoji u njihovom izvještaju.

Predsjednik radne skupine Ricardo A. Sunga rekao je novinarima kako bi nekoliko modela reparacija moglo funkcionirati u američkom kontekstu, uključujući i “elemente isprike”, te neki oblik obeštećenja.

Upitan za komentar kampanje republikanskog kandidata Donalda Trumpa koju neki prozivaju zbog rasističkih opaski, Sunga je izrazio zabrinutost zbog “govora mržnje, ksenofobije i afrofobije”. “Jako smo zabrinuti jer je to u porastu”, dodao je bez isticanja Trumpa, no pozivajući službenike, te “čak i kandidate” da paze na svoje riječi. Trump i vodstvo njegove kampanje odbacuju sve optužbe o rasizmu.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton je u prvoj televizijskoj debati u ponedjeljak optužila Trumpa da je svoju kampanju pokrenuo na “rasističkoj laži” da predsjednik Barack Obama nije rođen u SAD-u.

You may also like

0 comments