UN: Rusija krši ljudska prava na Krimu

Situacija s ljudskim pravima na Krimu “značajno se pogoršala”, upozorio je u ponedjeljak UN, optužujući ruske agente za “višestruka i teška kršenja” ljudskih prava koja prolaze nekažnjeno.

“Višestruka i teška kršenja prava na fizički i mentalni integritet počinili su agenti ruske države na Krimu od 2014. Izostanak istraga sugerira da su njihovi počinitelji prošli i još uvijek prolaze nekažnjeno”, upozorava se u izvješću Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Od aneksije Krima “dokumentirana su teška kršenja ljudskih prava, kao što su proizvoljna uhićenja i pritvaranja, prisilni nestanci, slučajevi zlostavljanja i mučenja i barem jedno izvansudsko pogubljenje”, navodi se.

Rusija je 2014. anektirala Krim. Zapadne države zato su joj uvele sankcije.

“Situacija s ljudskim pravima na Krimu značajno se pogoršala od početka ruske okupacije”, ističe UN.

UN upozorava na “nametanje” ruskog državljanstva i “novi pravni okvir” koji su “značajno ograničili uživanje ljudskih prava na Krimu.”

Visoki povjerenik Zeid Ra’ad Al Hussein upozorava da nametanje državljanstva stanovnicima okupiranog teritorija može odgovarati prisilnom priznavanju neprijateljske vlasti, što je zabranjeno 4. Ženevskom konvencijom.

UN ističe i da su ruski zakoni prošireni na Krim “protivno međunarodnom humanitarnom pravu” i “u puno slučajeva primijenjeni proizvoljno.”

Stotine zatvorenika i drugih ljudi proizvoljno su pritvoreni i prebačeni u Rusiju, što je protivno međunarodnom pravu, ističe se u izvješću.

You may also like