UN pozvao sukobljene strane da propuste civile iz Faludže

Ujedinjeni narodi pozvali su u utorak sukobljene strane u Iraku da zaštite civile u Faludži i omoguće njihov bijeg.Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) objavila je ranije kako je veći broj žena i djece poginuo u pokušaju da pobjegne iz grada. Od 20. svibnja pobjeglo je više od 80 obitelji.

Glasnogovornik UN-a u New Yorku uputio je javni poziv u ime gotovo 50 tisuća civila koji su još u gradu. “Pozivamo sukobljene strane da poduzmu sve mjere za zaštitu civila”, kazao je Farhan Haq. “To uključuje omogućavanje slobodnog kretanja i odlazak civila iz područja borbi te pružanje zaštite”.

On je istaknuo da UN odavno poziva međunarodnu zajednicu da udruži snage i zaustavi zločine Islamske države ali se to ne smije učiniti na račun sigurnosti civila.

Iračke snage pokrenule su ovoga tjedna ofenzivu na Faludžu, jedno od većih uporišta Islamske države u Iraku. U tom gradu prije rata živjelo je 300.000 stanovnika.

Džihadisti Islamske države pružali su u utorak otpor dvostrukoj kopnenoj i zračnoj ofenzivi na svoje položaje u Iraku i Siriji, kojima je pomagala međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

Dan nakon pokretanja operacije na irački grad Faludžu, u utorak je meta postala pokrajina Raka gdje se nalazi islamistički glavni grad u Siriji. Ofenzive su najsnažnije od proglašenja kalifata u ljeto 2014.

Predvode ih snage koje su uvježbali i kojima pomažu Amerikanci – iračke savezne snage i kurdsko-arabska koalicija Sirijskih demokratskih snaga u Siriji. “Sirijske demokratske snage pokrenule su ofenzivu kako bi oslobodile sjever pokrajine Rake. Naš cilj nije oslobađanja grada Rake nego samo sjevera pokrajine”, rekao je glasnogovornik snaga Talal Selo. “Dobili smo zračnu potporu koalicije”, dodao je.

To je potvrdila i američka vojska.  Kurdski izvor rekao je da su kurdske snage dobile američko oružje i da američki vojnici sudjeluju u borbama na tlu.

Izvor iz grada Rake rekao je da borci Islamske države koristi stanovnike grada kao živi štit. “Koriste civile kao štit. Vidite ih u istim zgradama. U jednoj civilnoj zgradi dva ili tri stana namijenjena su za Islamsku državu”, rekao je Abdel Aziz al-Hamza, jedan od osnivača skupine “Raku se u tišini ubija”.

You may also like