UN potvrdio početak mirovnih pregovora o Siriji u petak

Ujedinjeni narodi su potvrdili u četvrtak da će mirovni pregovori o Siriji početi u petak u Ženevi, kao što je bilo predviđeno, bez obzira na neizvjesno sudjelovanje sirijske oporbe.

“S naše strane nema odgode”, rekla je Khawla Mattar, glasnogovornica UN-ovog izaslanika za Siriju Staffana de Misture. Ona je precizirala da će u petak biti objavljeno priopćenje o legistici i pojedinostima. Sastanak u Ženevi, početno predviđeno za 25. siječnja, već je pomaknut na 29. siječnja zbog blokade u vezi sastava sirijskih izaslanstava.

Visoki pregovarački odbor (HNC), osnovan prošlog mjeseca koji predstavlja nekoliko oporbenih političkih skupina i vojski, sastaje se treći dan u jednom hotelu u Rijadu kako bi pokušao ponaći zajedničko stajalište o sudjelovanju na pregovorima u Ženevi. “HNC nije donio odluku o sudjelovanju ili ne u Ženevi”, rekao je tijekom dana jedan izvor blizak odboru.

Jedan od čelnika Sirijskog demokratskog vijeća, Hajtam Mana upozorio je da se čini da će pregovori biti odgođeni do 1. veljače, jer ima puno problema koje treba riješiti.

You may also like