UN-ov izaslanik za Jemen podnio ostavku

UN-ov posrednik za Jemen Džammal Benomar podnio je ostavku, objavio je u srijedu UN dok koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombardira položaje pobunjeničkih Huta više od tri tjedna.

Prema priopćenju UN-a, Benomar, posebni izaslanik za Jemen glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, “izrazio je želju da promijeni radno mjesto”. “U nužnom roku imenovat će se njegov nasljednik”, dodaje se u tekstu. Neimenovani dužnosnik UN-a ranije je rekao da se među mogućim nasljednicima Benomara spominje sadašnji šef misije UN-a za borbu protiv ebole Mauritanac Ismail Uld Šeik Ahmed. Benomara, 58-godišnjeg marokanskog diplomata, službeno je na položaj imenovano Ban u kolovozu 2012. Ban “jako cijeni napore Benomara u promicanju konsenzusa i povjerenja u mirno rješenje u Jemenu”, piše u priopćenju UN-a.

Po diplomatima, Benomara su unazad nekoliko tjedana žestoko kritizirale pristaše jemenskog predsjednika u egzilu Abda Raba Mansura Hadija te njihovi saveznici iz Vijeća za suradnju u Zaljevu, posebice Saudijska Arabija. (Direktno)