UN organizira susret ciparskih čelnika za 2. travnja

Čelnici ciparskih Grka i Turaka sastat će se iduće nedjelje za radnom večerom, prvi put od naglog prekida mirovnih pregovora u veljači, objavio je u ponedjeljak UN. Pregovori su prekinuti jer su zastupnici ciparskih Grka odlučili obilježiti godišnjicu referenduma iz 1950. o ujedinjenju otoka s Grčkom, što je razbjesnilo tursku zajednicu.

Espen Barth Eide, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a, organizirat će večeru za Nicosa Anastasiadesa i Mustafu Akincija 2. travnja, objavio je njegov ured. Večera će se održati u UN-ovoj zoni razdvajanja u Nikoziji. “Imat će priliku za iskrenu razmjenu mišljenja i iznošenje svojih namjera”, rekao je ciparski ministar vanjskih poslova Ioannis Kasoulides.

“Razlike u stajalištima rješavaju se za pregovaračkim stolom, a ne daleko od njega.” Jedno od glavnih spornih pitanja je uloga Velike Britanije, Grčke i Turske koje imaju status jamaca za Cipar, što im daje pravo na intervenciju. Ciparski Grci i Grčka žele da se to ukine, dok turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan traži da dogovor uključuje nazočnost Turske.

You may also like

0 comments