UN objavio 72-satno primirje u Jemenu

Primirje u Jemenu stupit će na snagu u četvrtak i trebalo bi trajati 72 sata, objavio je UN u ponedjeljak. Prekid vatre koji je uspostavljen u travnju “ponovno će stupiti na snagu 19. listopada u 23,59 sata po jemenskome  vremenu, u početnom razdoblju od 72 sata i moći će se obnoviti”, rekao je posebni izaslanik UN-a za Jemen Ismail Šeik Ahmed.

To je objavljeno pošto se jemenski predsjednik Abedrabo Mansur Hadi složio s prekidom vatre u izjavi ranije u ponedjeljak, dan nakon međunarodnog poziva na uspostavu mira.

Ahmed je u nedjelju rekao da je razgovarao s vođom pregovarača milicije Hutija i Hadijevom vladom.

SAD, Velika Britanija i predstavnik UN-a za Jemen u nedjelju su pozvali zaraćene strane u jemenskome građanskom ratu da proglase primirje.

Siromašni susjed Saudijske Arabije pogođen je ratom pošto su proiranski pobunjenici preuzeli glavni grad Sanu u rujnu 2014.

Sukob se razbuktao nakon što je arapska koalicija, koju vodi Saudijska Arabija, počela bombardirati šijitske Huti pobunjenike i njihove saveznike u ožujku 2015.

U sukobu u Jemenu ubijeno je blizu 6.900 ljudi, ranjeno više od 35.000 a raseljeno najmanje milijun ljudi od ožujka prošle godine, prema podacima UN-a. (Agencije)

You may also like

0 comments