UN: Nema razloga za strah zbog širenja ozonske rupe

Agencija Ujedinjenih naroda poručila je kako nema razloga za strah zbog rekordnog širenja ozonske rupe jer će ponovno doći do njezina smanjivanja. Ozonski omotač štiti Zemlju od Sunca i ozonska rupa iznad Antarktike stalno mijenja veličinu te je uobičajeno najšira u polarno proljeće kada ekstremno niske temperature u stratosferi i povratak Sunčeva svjetla oslobađaju radikale klora koji uništavaju ozon.

Prošle je godine Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila kako je otkrila prvi znak obnove ozonskog omotača, uvelike zahvaljujući zabrani plinova koji uništavaju ozon uvedenoj 1987., no kaže da bi moglo proteći i desetljeće prije nego se rupa počne smanjivati.

Stratosfera, ove godine hladnija nego inače, 2. listopada proširila je rupu na 28,2 milijuna četvornih kilometara. To je bio rekord za rupu i nakon toga ostala je rekordno velika i sljedećih dana, navodi WMO pozivajući se na podatke NASA-e. Tijekom 30 dana ‘oko’ rekordne veličine prosječno je bila površine 26,9 milijuna četvornih kilometara. To znači da je nakon 2000. i 2006. to treća najveća zabilježena površina rupe. “To pokazuje da problem ozonske rupe još postoji i moramo ostati budni. No, nema razloga za nepotrebni alarm”, kazao je znanstvenik WMO-a Geir Braathen u priopćenju. “To ne preokreće očekivani dugoročni oporavak idućih desetljeća”.

“Možda će se i dalje antarktička ozonska rupa povremeno povećavati do 2025. zbog vremenskih uvjeta u stratosferi i zbog toga što se tvari koje uništavaju ozon zadržavaju u atmosferi i desetljećima nakon što su izbačene iz upotrebe”.

You may also like