UN: Iran je u prošlosti imao nuklearni program

Iran je u prošlosti imao program nuklearnog oružja, zaključak je Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) objavljen u srijedu u konačnom izvješću kojim završava 13-godišnje praćenje iranskog nuklearnog programa.

“Agencija ocjenjuje da se u Iranu prije kraja 2003. provodio niz aktivnosti relevantnih za razvoj nuklearnog eksplozivnog uređaja”, navodi se u izvješću u kojem stoji da su se “neke aktivnosti provodile i nakon 2003.” Nema pokazatelja da su se takve aktivnosti provodile i nakon 2009., piše IAEA. Nema dokaza da je Iran nuklearni materijal preusmjerio s civilne svrhe u program razvoja oružja, navodi se dalje u izvješću.

Međunarodna agencija sa sjedištem u Beču godinama je pokušavala objasniti prirodu iranskog nuklearnog programa no suradnja je nastupila tek pošto je Iran u srpnju sa šest svjetskih sila dogovorio dalekosežni sporazum. Prema tekstu tog sporazuma Iran se obvezuje smanjiti nuklearne aktivnosti koje bi se mogle voditi razvoju nuklearnog oružja, ali i pomoći IAEA-i u satavljanju konačnog izvješća.

Svjetske sile obećale su Iranu zauzvrat ukidanje bilateralnih i UN-ovih gospodarskih sankcija.  Iran je redovito odbacivao optužbe da pod krinkom nuklearnog civilnog programa razvija nukelarno oružje tvrdeći da je to zapadna kampanja iskonstruirana na izmišljenim podacima.

You may also like